Welk medicijn werkt het beste bij artritis psoriatica?

Kunnen reumatologen straks van tevoren weten welk medicijn het beste werkt bij iemand met artritis psoriatica? Wel als het aan reumatoloog professor Timothy Radstake (UMC Utrecht) ligt. Hij is de drijvende kracht achter een nieuw medicijnonderzoek onder 200 patiënten met deze vorm van reuma. Maar hij wil meer.

‘Wij willen straks bij heel veel vormen van reuma kunnen voorspellen welke patiënt welk medicijn moet krijgen.’

Artritis psoriatica is een chronische aandoening waarbij mensen last krijgen van de huid en van ontstekingen in de gewrichten. Net als veel andere vormen van ontstekingsreuma ontstaat artritis psoriatica doordat het afweersysteem het eigen weefsel aanvalt (auto-immuunziekte).


Weten wat er misgaat in het afweersysteem De onderzoeksgroep van professor Timothy Radstake loopt voorop in een heel nieuwe manier van kijken naar deze auto-immuunziekten.

‘Nu is het nog zo dat de reumatoloog vooral op basis van je symptomen en bloedonderzoek zegt welke vorm van reuma je hebt. Wij streven naar een ander systeem. Wij willen dat reumatologen in de toekomst kunnen zeggen: ‘Dit is wat er precies misgaat in het afweersysteem en daar hebben we dit medicijn voor, waarvan we al weten dat het bij die patiënt werkt.

Medicijnonderzoek geeft waardevolle gegevens Het grote medicijnonderzoek onder 200 mensen met artritis psoriatica dat Timothy Radstake is begonnen, past binnen zijn grote doel.

‘Met de gegevens uit dit onderzoek, TOFA-Predict, willen we kunnen voorspellen welke patiënten met artritis psoriatica het beste reageren op welk medicijn. Dat is precies wat wij in de toekomst over steeds meer aandoeningen willen weten. Dit onderzoek gaat ons heel waardevolle gegevens opleveren, die we ook voor andere vormen van reuma kunnen gebruiken.’

2 jaar lang gevolgd De deelnemers aan TOFA-Predict worden 2 jaar lang gevolgd in hun behandeling van artritis psoriatica. Zij krijgen 1 van de volgende 3 medicijnen: tofacitinib, methotrexaat of een TNF-alfaremmer. Alleen als een medicijn niet aanslaat, stapt iemand na 16 weken over op een ander. Verder doen de onderzoekers bloedonderzoek, brengen zij ontstekingen in beeld met bijvoorbeeld een MRI-scan en leggen zij de deelnemers uitgebreide vragenlijsten voor.


‘Streepjescodes’ vinden Al deze gegevens worden op een heel nieuwe manier geanalyseerd aldus Radstake.

‘We gaan in ons laboratorium heel veel immuuncellen van patiënten in kaart brengen. Door al die gegevens kunnen we een precieze beschrijving van de ziekte maken. We willen per persoon de ‘streepjescode’ vinden die aangeeft wat er aan de hand is in het immuunsysteem. En daarna hopen we die streepjescode aan een medicijn te kunnen koppelen. Dan weten we in de toekomst dat alle patiënten met ‘streepjescode’ X baat hebben bij medicijn Y.’

‘Vervelende beginfase straks niet meer nodig’ ‘Als we dat weten, hoeven mensen met reuma niet eerst verschillende medicijnen uit te proberen totdat er eentje aanslaat. Die beginfase in de behandeling van reuma is heel vervelend voor de patiënt. Je wordt er onzeker van en als medicijnen niet aanslaan, neemt ook de kans op gewrichtsschade toe. Met de kennis die we in TOFA-Predict opdoen kunnen we straks ontstekingsreuma veel beter vaststellen en beter behandelen.’

besluit Timothy Radstake.Bron: Reumafonds.nl

212 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
ACTIVITEITEN

Opleidingen/ Cursussen

Congressen

Voetzorgplus

  • Mischa Nagel's Collectie

Mischa Nagel
Zorgspecialist
OVERZICHT
  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn

© 2020 MischaNagel.nl