Waarschuwing gezaghebbend medisch tijdschrift: Ook schimmels worden resistent tegen onze medicatie!

Bijgewerkt: 5 sep 2018

Regelmatig lezen we in het nieuws over bacteriële infectieziekten die compleet resistent zijn geworden tegen antibiotica en de enorme uitdaging waar de wetenschap en gezondheidsautoriteiten voor staan om hier een oplossing voor te vinden.


Dat ook schimmels resistentie opbouwen tegen onze anti-mycotica daar wordt minder over gecommuniceerd.


In het gezaghebbende wetenschappelijke vaktijdschrift “Science” van mei jl. staat echter een niet mis te verstane waarschuwing:


De recente mate van opkomst van pathogene schimmels die resistent zijn tegen het beperkte aantal veelgebruikte antischimmelmiddelen is ongekend.
De azolengroep wordt bijvoorbeeld niet alleen gebruikt voor de gezondheidszorg voor mens en dier en voor gewasbescherming, maar ook voor aangroeiwerende coatings en houtconservering. De alomtegenwoordigheid en het veelvuldig gebruik van azolen hebben de onafhankelijke evolutie van resistentie in veel omgevingen versneld.
Eén gevolg is een toenemend risico in de gezondheidszorg voor mensen van natuurlijke opportunistische schimmelpathogenen die resistentie hebben opgebouwd tegen deze brede klasse van chemicaliën. Om een wereldwijde ineenstorting van ons vermogen om schimmelinfecties te beheersen en kritieke storingen in de geneeskunde en voedselveiligheid te voorkomen, moeten we ons rentmeesterschap van bestaande chemicaliën verbeteren, nieuwe antischimmeldetectie promoten en gebruikmaken van opkomende technologieën voor alternatieve oplossingen."

In Nederland is het beleid terughoudend te zijn met het voorschrijven van anti-mycotica.


Bron: Worldwide emergence of resistance to antifungal drugs challenges human health and food security. Fisher MC1, Hawkins NJ2, Sanglard D3, Gurr SJ4

2018 18 mei; 360 (6390): 739-742. doi: 10.1126 / science.aap7999._


31 keer bekeken0 reacties