Symposium “Contaminant of Relevant?” over schimmelinfecties onder leiding van Paul Verweij

Georganiseerd door Centrum van Bioscience en Diagnostiek (CBD) van hogeschool Leiden i.s.m. het Radboudumc.


Vandaag vond dit congres in Leiden plaats. Aan mij de grote eer om op dit symposium de openingspresentatie te verzorgen. Medisch microbiologen en andere wetenschappers uit heel Nederland waren naar Leiden gekomen om de laatste ontwikkelingen omtrent Onychomycose te vernemen.


Sinds 2004 geef ik cursussen schimmeldiagnostiek ondersteund door de ervaring en het laboratorium van de Radboud universiteit Nijmegen. Paul Verweij is professor mycologie en wordt wereldwijd gezien als autoriteit op dit vakgebied. Hij staat aan het hooft van het laboratorium voor medische microbiologie en als zodanig nauw met mijn curriculum betrokken. Met onze enorme ervaring betreffende diagnostiek en zorgtraject beginnen we als opleider ook internationaal op te vallen.


Dit is onder andere belangrijk omdat de spreker na mij vertelde dat in een land als India 40% van de patiënten met een Trychophyton sp in de nagel resistent zijn en medicinaal niet behandeld kunnen worden. Ook in Nederland komt deze resistentie reeds voor en dat is heel zorgelijk!


Het door ons ontwikkelde zorgprotocol wat in de cursus schimmeldiagnostiek wordt uitgelegd biedt uitgangspunten om minder snel te grijpen naar orale medicatie mits alle pijlers van het zorgtraject worden gevolgd. In mijn eigen presentatie heb ik daarvan een aantal voorbeelden opgenomen.


In het ideale zorgtraject speelt de pedicure een belangrijke rol mits hij/zij zich ook aan het protocol houdt en communiceert met de aanpalende zorg.

Ook communicatie met de patiënt speelt een belangrijke rol want worden afspraken niet nagekomen dan heeft een zorgtraject geen zin. Een goede diagnose is dan ook het enige juiste vertrekpunt. Voorlopig is die alleen mogelijk door toepassing van de PCR techniek.


In Nederland zal ik dit jaar meerdere congressen toespreken over dit steeds belangrijker wordende onderwerp.

Specifiek voor voetzorgverleners zal ik dezelfde presentatie ook geven op de regiodag in Hoorn op zaterdag 23 maart.


De volgende basis cursussen schimmeldiagnostiek staan reeds gepland

(telkens van 10u tot 16u) zie de webpagina voor meer info:

  • Apeldoorn op donderdag 9 mei

  • Rotterdam op woensdag 22 mei

  • Hillegom op donderdag 6 juni

Inschrijven kunt u bij onze partner Pediroda via deze link.


Op 27 maart a.s. wordt de eerste schimmeldiagnostiek/zorgprotocol cursus ook gegeven voor huidtherapeuten (locatie Nieuwegein). Huidtherapeuten die hierin geïnteresseerd zijn kunnen zich opgeven via de NHV.


Na het volgen van de basisopleiding ontvangt u een certificaat met een geldigheid van drie jaar.

Alleen met een geldig certificaat kunt u huid en/ of nagel monsters insturen naar het laboratorium van de Radboud universiteit.

Indien uw certificaat verloopt -of onlangs is verlopen: tot het einde van het jaar zijn verschillende nascholingen gepland.

Zie de speciale website voor een locatie ook in uw regio.


[Mischa Nagel - 8 maart 2019]

32 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
ACTIVITEITEN

Opleidingen/ Cursussen

Congressen

Voetzorgplus

  • Mischa Nagel's Collectie

Mischa Nagel
Zorgspecialist
OVERZICHT
  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn

© 2020 MischaNagel.nl