Uitdaging voor de voetverzorging van diabetespatiënten

Onlangs viel mijn oog op een onderzoek dat ging over het feit dat in Westerse landen niet optimaal gebruik gemaakt wordt van de verzorging van voeten van diabetespatiënten en dat daarmee veel leed gepaard gaat en onnodig hoge kosten. Deze studie in Australië laat zien dat er miljarden op de zorg bespaard kunnen worden als de richtlijnen voor de diabetische voet strikter worden opgevolgd.


Senior Research Fellow en medevoorzitter van Diabetic Foot Australia, Peter Lazzarini, verklaarde dat duizenden patiënten ook langdurige ziekenhuisopnamen en amputaties kunnen worden gespaard als de richtlijnen worden gevolgd. Uit België gaf een autoriteit hetzelfde signaal af. Diabetespatiënten met voetwonden komen te laat bij een diabeteskliniek en worden geconfronteerd met veel lijden en uiteindelijk een amputatie.


In Nederland hebben we als eerste in de wereld een systeem opgezet dat zijn vruchten lijkt te gaan afwerpen. Maar we zijn er nog niet.


1200 nieuwe diabetespatiënten per week worden aan het enorme aantal van 1.2 miljoen diabetespatiënten toegevoegd. Cijfers geven aan dat 15 tot 20% van deze patiënten voetproblemen gaat ervaren. Het enige antwoord dat we hebben, is de bestaande samenwerkingen te verbeteren. Goed te kijken naar de kritische punten en deze zo snel mogelijk op te lossen en zoeken naar verbinding om samen deze enorme zorgvraag een antwoord te geven.


Diabetespatiënten moeten bewegen om hun diabetes beter te managen. Bewegen betekent goed functionerende voeten! Er komt dus nog heel wat werk op ons af.

Laten we samen nog harder ons best doen om ons zorgsysteem verder te verbeteren.

32 keer bekeken0 reacties