Tweede klinische evaluatie HFS van start

Bijgewerkt: 26 feb 2018


HFS en speciale schoenen

Een hele vervelende bijwerking van sommige chemotherapieën is het handvoet syndroom (HFS). Dit is een lekkage van chemotherapie in de weefsel van de voeten of van de handen. Alle 4 de extremiteiten kunnen zijn aangedaan maar ook alleen de voeten en dat gebeurt in 26% van alle mensen die met chemotherapie behandelt worden.


De klachten van HFS kunnen worden verdeeld in 3 gradaties.

Gradatie 1: Er is verandering van het huidpatroon van de voet te zien, hyperkeratose, erytheem, maar er is geen pijn en functieverlies.

Gradatie 2: Er is hyperkeratose, erytheem maar ook pijn die echter niet leidt tot direct functieverlies.

Gradatie 3: Er zijn blaren, bullae, veel ontsteking , haematomen, er is heel veel pijn vooral bij druk, en er is volledig functieverlies. De patiënt is immobiel.


Wat vooral bij HFS patiënten een extra complicatie kan zijn is infectie door pathogene microben van buiten af. In de VS hebben we 12 patiënten geselecteerd met HFS gradatie 2. Het vaststellen van de gradatie gebeurt aan de hand van gevalideerde vragenlijsten en lichamelijk onderzoek. Deze patiënten dragen een maand lang specifieke schoenen die aan de binnenkant gemaakt zijn van materialen waarop geen microben kunnen hechten om infectie te kunnen voorkomen (de niet gereinigde schoen is vaak de grootste bron van recidive). Bovendien verdelen deze schoen de druk op een andere manier en dat kan ingesteld worden.


Uit deze beperkte studie moet worden gehaald of het dragen van deze speciale schoenen kwaliteit van leven geven aan mensen met Handvoet Syndroom.


De studie begint in februari 2018 en we verwachten de resultaten op de OVV terugkomdag (zaterdag 2 juni 2018) te kunnen presenteren.

26 keer bekeken0 reacties
ACTIVITEITEN

Opleidingen/ Cursussen

Congressen

Voetzorgplus

  • Mischa Nagel's Collectie

Mischa Nagel
Zorgspecialist
OVERZICHT
  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn

© 2020 MischaNagel.nl