Schimmelinfectie aan de nagels: een groeiend probleem!

Bijgewerkt: 30 jan 2019

In West-Europa heeft ten minste één op de vier mensen last van een schimmelinfectie aan de nagels van zijn handen of voeten. In Nederland is de relatie één op drie; voor sporters zelfs één op de twee! Het behandelen van deze aandoening is geen eenvoudige zaak. Zelfs de diagnosestelling is ingewikkeld. Een schimmel kun je niet zien, ruiken, horen of voelen. Techniek moet hier de uitkomst brengen. Een unieke opleiding -gestart in 2004- die het gevolg is van de samenwerking tussen MischaNagel.nl en het laboratorium voor medische microbiologie van de Radboud Universiteit in Nijmegen kan u bij het stellen van de juiste diagnose wel helpen.


De oorzaak van onychomycose is in 80-90% van de gevallen een dermatofiet, met name Trichophyton rubrum en Trichophyton mentagrophytes. In 2-11% van de gerapporteerde schimmelinfecties speelt een non-dermatofiet fungus een rol, zoals Acremonium species (spp.) of Aspergillus spp. In 2-10% van de onychomycosen blijkt de verwekker een gist, waaronder ook Candida spp.


Onychomycosen hebben invloed op de kwaliteit van leven en op het psychosociale en emotionele welbevinden. Daarnaast kan een onbehandelde onychomycose ook verdere fysieke gevolgen hebben. Bij diabetici kan een onychomycose ook pre-existente voetproblemen compliceren; het kan leiden tot ulceraties, maar ook tot osteomyelitis, cellulitis en uiteindelijk zelfs tot weefselnecrose en amputatie.


Een onychomycose kan niet met het blote oog worden vastgesteld. Cijfers van de Radboud Universiteit Nijmegen in Nederland geven aan dat bij slechts 53% van de ingestuurde nagelafnames een schimmel als oorzaak van de afwijking kan worden vastgesteld. In het laboratorium voor medische microbiologie van deze universiteit wordt de aanwezigheid van schimmels vastgesteld door middel van de PCR (Polymerase Chain Reaction) diagnostiek. Het kan soms lastig zijn de diagnose op basis van klinische verschijnselen te stellen. Verschillende andere aandoeningen kunnen gepaard gaan met nagelafwijkingen die klinisch als een onychomycose kunnen imponeren, zoals nagelpsoriasis, eczeem, traumatische onychodystrofieën en lichen planus. Zelftesten stellen alleen de aanwezigheid van dermatofieten vast en kunnen geen non-dermatofieten detecteren. Derhalve geven deze testen geen betrouwbare uitslag.


Wilt u als voetzorgverlener uw cliënt van een betrouwbaar advies voorzien en een effectief zorgtraject kunnen inzetten, schrijft u zich dan in voor de cursus Schimmeldiagnostiek (dagopleiding van 10u tot 16u).

- Rotterdam - zaterdag 22 februari

- Apeldoorn - donderdag 9 mei

- Hillegom - donderdag 6 juni

- Zaltbommel - donderdag 24 oktober

- Zwolle - dinsdag 12 november


Indien u de basiscursus Schimmeldiagnostiek reeds heeft gevolgd en uw certificaat in 2018 is verlopen of binnenkort verloopt, kunt u zich nog steeds inschrijven voor een nascholing schimmeldiagnostiek. Daarna wordt uw certificering verlengd voor een periode van drie jaar en kunt u gebruik blijven maken van het laboratorium voor medische microbiologie van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

- Rotterdam - zaterdag 16 februari

- Apeldoorn - donderdag 7 maart

- Amsterdam- donderdag 23 mei (16u - 21u; oorspronkelijk gepland op 16 mei)


Voor vragen en inschrijvingen kunt u terecht op de speciale webpagina of via email (info@mischanagel.nl).

320 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
ACTIVITEITEN

Opleidingen/ Cursussen

Congressen

Voetzorgplus

  • Mischa Nagel's Collectie

Mischa Nagel
Zorgspecialist
OVERZICHT
  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn

© 2020 MischaNagel.nl