'Schimmeldiagnostiek' en 'OVV' - twee waardevolle onderwijspijlers in ons streven naar betere zorg.

Gister maart gaf ik in Leiden een lezing over schimmel op een congres van wetenschappers over infecties aan de nagel.


Sinds 2004 heb ik ruim 1,500 voetzorgverleners opgeleid in de schimmeldiagnostiek. Het bijzondere is dat ik het curriculum niet alleen heb ontwikkeld maar dat de Radboud universiteit van Nijmegen en het team van Professor Paul Verweij continu meekijken en adviseren over de verdere ontwikkeling.


Zij leren hier niet alleen hoe een nagel- of huidmonster in te sturen voor de bepaling of er een schimmel aangetoond is, maar ook de achtergronden van deze specifieke infectie te begrijpen en waar de moeilijkheden liggen. Sinds 2004 hebben we via hen enkele duizenden casussen verzameld en bestudeerd en ook geregistreerd hoe de beste resultaten werden geboekt.


Het congres was een mooie aanleiding om het schimmeldiagnostiek 'care-protocol' in zijn geheel te herschrijven. Dit gebeurt vaker maar nu waren er toch wel veel veranderingen.

Zo’n care-protocol speelt een steeds belangrijkere rol. In een behandeling gaat het om meer dan freestechniek en de inzet van het juiste behandelmiddel. Juist een goed zorgtraject is gebaseerd op een aantal pilaren. Als die goed worden geborgd dan is het slagingspercentage van het zorgtraject hoog en dat is heel belangrijk als je weet hebt van de volgende verontrustende ontwikkeling.

Schimmels die resistentie ontwikkelen voor medicatie muteren sneller dan we denken! Veel verschillende soorten groepen antimycotica zijn er nou eenmaal niet. Daar zullen we dus heel zuinig op moeten zijn!

Minder voorschrijven dus en dat is precies wat de overheid ook wil.


Het sinds 2004 ontstane zorgtraject kan in deze situatie uitkomst bieden en dat werd gisteren tijdens het congres ook erkend. De betrokkenheid van een goed opgeleide pedicure, die niet alleen kan frezen en een behandelmiddel inzetten, maar die ook veel weet van afweer tegen schimmels en kennis heeft van ziektebeelden waarbij schimmelinfecties vaak voorkomen vormt een belangrijke schakel in het zorgtraject.

Goed geïnformeerde voetzorgverleners die o.a. door het volgen van de cursus schimmeldiagnostiek (en de verplichte driejaarlijkse nascholing) over de nieuwste ontwikkelingen weten (b.v. Biofilms in de nagel na infectie door schimmel; 2016), weten wat een microbioom is en met een dergelijk inzicht heel veel ellende voorkomen worden. Dit is slechts éen onderwerp die in de cursus wordt belicht.

Wilt u mijn presentatie van 8 maart zelf bijwonen dan kan dat door onze samenwerking met Pediroda eenmalig op de regio dag voor pedicures in Hoorn op 23 maart (https://www.aanmelder.nl/provoetregiodaghoorn/programma).


Op 27 maart gaan ook de huidtherapeuten in een iets andere cursusopstelling deze protocollen leren en uitvoeren in de praktijk. (Onychomycose en Dermatomycose maar over het hele lichaam) in samenwerking met de NVH.


In November geef ik op een congres voor wondverpleegkundigen dezelfde presentatie.


Op de regio dag op 23 maart in Hoorn zal ik ook een introductie geven over de opleiding OVV. Deze introcursus is gratis en geeft een goed inzicht wat u als oncologisch voetzorgverlener OVV te wachten staat en welke waarde een OVV kan toevoegen aan de kwaliteit van zorg aan een kankerpatiënt.

Ook met OVV zijn we in zes jaar heel ver meegekomen. Er is inmiddels ook een patiëntenplatform oncofoot.com waarop kankerpatiënten over de competenties van oncologisch voetzorgverlener OVV wordt geïnformeerd en ook waar de competentiegrenzen liggen.

Een zorgkaart stelt patiënten in staat om eenvoudig een OVV in hun omgeving te zoeken (in Nederland en in België). De OVV'ers staan ingeschreven bij IKNL. Deze overkoepelende organisatie is eigenlijk het regelorgaan van de oncologische zorg in Nederland met als informatie partij kanker.nl. Een inschrijving in de digitale verwijsgids is dan ook niet zomaar iets. Oncologen en oncologisch verpleegkundigen verwijzen kankerpatiënten via deze digitale verwijsgids naar betrouwbare, veilige en effectieve zorg in dit geval voetzorg.

Door lezingen en publicaties van wetenschappelijke artikelen krijgt het OVV-concept ook internationaal steeds meer navolging is dat is natuurlijk iets om trots op te zijn. Na jaren van weerstand is iedereen het er nu wel over eens dat gespecialiseerde voetzorg bij kankerpatiënten van eminent belang is en bijdraagt aan kwaliteit van leven.

Op 15 juni a.s. organiseren we het OVV-Symposium met Professor Mario Lacouture. Hij wordt wereldwijd gezien als één van de voornaamste autoriteiten op de bijwerkingen van kankerbehandeling op de voeten van een patiënt. Tijdens het OVV-Symposium presenteert Mario Lacouture vier verschillende sessies van ieder een uur. Hij is een wereldwijd veel gevraagd spreker, is verbonden aan de grootste kankerkliniek ter wereld en houdt zich daar bezig als dermato-oncoloog met deze problematiek. Daardoor is hij voor mij een belangrijke directe coach. Samen hebben we inmiddels twee wetenschappelijke artikelen geschreven die het belang van deze zorg aantonen en we spreken op vele congressen om deze zorg een onderdeel te maken van de zorg naast de behandeling.


Wilt u nieuwe inzichten krijgen in deze materie en na afloop naar huis gaan met nieuwe en redelijk unieke kennis kom dan naar het OVV-Symposium. Dit is normaal een besloten evenement bedoeld als jaarlijkse verplichte nascholing van de OVV'er. Met Professor Lacouture als keynote speaker is het symposium eenmalig opengesteld voor iedereen die een functie vervult in de oncologische zorg en de voetzorgverlening.


Wij hopen ook zoveel mogelijk voetzorgverleners in welke discipline dan ook te mogen verwelkomen op het OVV-symposium en hen te laten kennis met wat daadwerkelijke oncologische voetzorg inhoudt en welke zware verantwoordelijkheden daarbij komen kijken. Op de opleiding van zes dagen gaan we met die uitgangspunten verder. Verder kunnen jullie uitgebreid kennis maken en netwerken met andere disciplines in de oncologische zorg.


De dag presentatie zal worden verzorgd door dr. Annemie Galimont-Collen, dermatoloog en mijzelf. Deelnemers die op zien tegen de Engelstalig presentaties van Mario Lacouture; hij heeft al eerder op een OVV-evenement gesproken. Een van hen heeft de volgende geruststelling: "De laatste keer dat de professor op het congres was, zag ik er tegenop dat het in het Engels was. Aan het eind van de dag was mijn conclusie en van collega’s die bij mij zaten, dat de professor heel goed te volgen is. Natuurlijk eist het concentratie. Maar de professor spreekt duidelijk en niet te snel. Super!!!!"


Ons uitgangspunt bij MischaNagel.nl BV is de vaste overtuiging dat iedereen die ziek wordt de best mogelijke zorg verdient. Op twee vlakken hebben we daar grote stappen in gezet en die gaan we nog verder uitbouwen.


De logistieke organisatie van het OVV-Symposium doen we met onze partner Pediroda.


Wilt u zich inschrijven voor het OVV-Symposium als niet OVV er dan gaat dat via deze link.


Alle informatie kunt u hier vinden en natuurlijk ook op onze webpagina.


Op beide pagina’s zullen we deelnemers en geïnteresseerden op de hoogte houden van verdere invulling van het programma. De onderwerpen van de presentaties van Professor Lacouture worden volgende week bekendgemaakt.


Het OVV-symposium zal plaatsvinden in het prachtig gelegen congrescentrum De Werelt in Lunteren


De Werelt Lunteren

2 Westhofflaan

6741 KH Lunteren

Nederland
66 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven