Redactie Het Voetcongres hecht grote waarde aan de visie en ervaring van een patiënt

Bijgewerkt: 5 aug 2019

Eén van de vaste jaarlijkse onderdelen van Het Voetcongres is een presentatie door of interview met een patiënt. De reden hiervoor is dat patiënten door hun ervaringen heel goed kunnen aangeven waar het wel en niet goed ging in de geboden zorg horende bij hun ziektebeeld. Je hoort nog te vaak dat het fout gaat in de communicatie, of in het proces waarbij de patiënt dat betaalt met of een intens moment van stress  of erger nog slechtere gezondheid. Leren van patiënten is op zich niets nieuws maar het zou vaker moeten gebeuren om je bewuster te worden van je handelen en dit af een toe eens bij te stellen door deze ervaringen.


Op Het Voetcongres 2019 houdt dagvoorzitter Kirsten Veenstra een interview met reumapatiënt Fleur. Zij vertelt hier alvast het volgende over:


“Ik presenteer u vast een voorproefje van het gesprek met de [reuma]patiënt. Haar congresnaam is Fleur Jansen.

Waarom een congresnaam zou je zeggen? Dat is “omdat ik als mijn naam gegoogeld wordt niet bekend wil staan als de reumapatiënt.  Ik heb wel reuma, maar ik ben het niet”.

Als dokter ken ik Fleur al vele jaren en bewonder haar strijdvaardigheid, enorme gedrevenheid en haar vermogen om gewogen hele moeilijke keuzes te maken. “Als er complicaties zijn, dan kan ik er wel mee dealen als ik zelf de keuze heb gemaakt, maar niet als een ander die voor me heeft gemaakt”.


We nemen u mee in een aantal succesvolle en minder succesvolle enkel/voetoperaties.

Het zijn de gevolgen van het hebben van jeugd-reuma voordat er adequate middelen op de markt waren.


We hebben ervoor gekozen om u tijdens een (life) interview direct van Fleur te laten horen welke keuzes zij heeft gemaakt om te komen waar ze nu is.

  • Het uitgangspunt 'er is één kapitein op het schip' wordt toegelicht.

  • Wat verwacht een patiënte van haar zorgverleners?

  • Wat mogen wij van onze patiënten/cliënten verwachten?

  • Wat is de impact van een slecht handfunctie op de voetzorg?


Fleur heeft een medisch pedicure die in de loop van de jaren bijna een vriendin is geworden. Deze zomer maakten zij samen een bijzonder avontuur mee waaruit bleek dat kritisch zijn op pijn, bewust zijn van je beperkingen, meedenken en handelen erg belangrijk zijn.

Bovenstaand verhaal zullen we met beelden toelichten.


Ik zelf kijk uit naar dit gesprek en hoop dat iedere aanwezige op Het voetcongres iets kan leren van deze in mijn ogen bijzondere vrouw.”


Kirsten Veenstra is als orthopedisch chirurg verbonden aan de Maartenskliniek. Op het Voetcongres is zij de dagvoorzitter en samen met Annemie Galimont (dermatoloog) verzorgt zij de 3e dimensie. Samen met Mischa Nagel zijn zij als redactieraad ook verantwoordelijk voor de keuze van het thema [Reuma] en de invulling ervan zodat u na afloop met veel nuttige informatie -vanuit verschillende hoeken belicht- naar huis zult gaan.

Iedere spreker is bovendien gevraagd af te sluiten mer een 'take home message' zodat u het geleerde ook direct in uw praktijk zult kunnen toepassen.

Het Voetcongres 2019: Reuma [de stand van zaken] vindt plaats op zaterdag 28 september in Driebergen op Landgoed de Horst. Er is plaats voor maximaal 300 deelnemers.

Inschrijven en meer informatie over de onderwerpen en sprekers op dit congres vindt u op de speciale webpagina op www.mischanagel.nl.


18 keer bekeken0 reacties