Patiënt OVV onderschrijft belang oncologische voet in eigen enquête - uitslag jaarlijkse evaluatie

Bijgewerkt: 5 aug 2019

In 2013 bemerkte Mischa Nagel een wereldwijde tekortkoming in gespecialiseerde, geprotocoliseerde voetzorg voor patiënten die een behandeling tegen kanker ondergaan. In nauwe samenwerking met een team medische wetenschapper zette hij de 'Oncofoot Foundation' op met professor Lacouture als voorzitter. Mario Lacouture is verbonden aan het Sloan Kettering Memorial Cancer Center en Weill Cornell College -beide in New York- wordt gezien als leading expert op het gebied van bijwerkingen van kankertherapieën op voeten, nagels en de huid. Op 15 juni gaf hij vier unieke gastcolleges op het jaarlijkse Symposium voor 'zijn' OVV'ers.


Met de unieke en gespecialiseerde opleiding oncologisch voetzorg verlener [OVV] heeft Mischa Nagel in Nederland en Vlaanderen baanbrekend werk verricht in de (voet)zorg aan kankerpatiënten; dit initiatief krijgt wereldwijd steeds meer erkenning. Goed voorbeeld doet -ook in Nederland- goed volgen, maar geen andere opleider kan dezelfde wetenschappelijke basis en borging bieden. Dat komt mede omdat iedere OVV'er jaarlijks één of meerdere casussen dient in te leveren. Deze bieden de mogelijkheid tot uniek wetenschappelijk onderzoek naar de 'oncologische voet' en de bijdrage en de noodzaak van dit relatief nieuwe specialisme binnen de gezondheidszorg.


Mischa Nagel:

"Sinds 2016 evalueren we de zorg van de oncologische voetverzorging verlener [OVV]. We doen dit via een uitgebreide vragenlijst via het digitale evaluatie systeem Survey Monkey. Voor deze enquête is geen toestemming aan de Nederlandse gezondheidsautoriteiten gevraagd.


De evaluaties van de laatste drie jaar laten op bijna elk gebied een continu stijgende lijn zien. Het bevestigt de positieve bijdrage aan de kwaliteit van leven voor kankerpatiënten. Het aantal geïdentificeerde onherleidbare casuïstieken is in 2018 gegroeid tot 916. Voor het onderzoek in 2019 hebben we besloten om de vragen die de beleving van de patiënt direct betreft, rechtstreeks aan de patiënt te bevragen.

De OVV stuurt een aparte patiëntenvragenlijst door naar de patiënt die deze vragen daarna in alle rust digitaal kan invullen waarna wij de antwoorden zonder tussenkomst van de OVV binnenkrijgen. Door gebruik van een code kunnen we de patiënt volstrekt anoniem koppelen aan de behandelend OVV zonder verdere persoonsgegevens van de patiënt te kunnen inzien.


Deze jaarlijkse enquête stelt ons in staat te beoordelen of de gegeven voetzorg veilig en effectief is. Omdat we nu in 2019 beschikken over de gegevens van meer dan duizend behandelingen door ons team van oncologisch voetzorg verleners [OVV] worden verdere mogelijkheden onderzocht om te komen tot een gerichte klinische studie.


De casusresultaten van het OVV-programma zijn wetenschappelijk relevant. Er is geen onderzoek bekend over de relatie tussen zorg door voetspecialisten enerzijds en de verbetering die wordt gegeven aan de getroffen voeten van kankerpatiënten. Bovendien is het aantal ingevulde vragenlijsten zodanig dat het verder onderzoek valideert.


Een vermindering van 50% van de klachten werd gerapporteerd in de groep van kankerpatiënten met de ernstigste voet- en onderbeenklachten. Dat kan een groot verschil in mobiliteit betekenen; tussen actief zijn of thuis gekluisterd zijn vanwege de ernst van de voetklachten.

Table 1. Numerical assessment by patients before and after treatment of feet with complaints as a result of anti-cancer treatment. Appreciation reflects the quality of life. (0 = no complaints, no impact on daily activity. 10 = most serious complaints and strong impact on daily activity).

Period Q1 2016
Table 2. Numerical evaluation by patients before and after treatment of feet with complaints as a result of anti-cancer treatment. Appreciation reflects the quality of life. (0 = no complaints, no impact on daily activity. 10 = most serious complaints and strong impact on daily activity).

Period Q 1 2017.

Since 2016, 290 usable cases have been introduced for data analysis.

The total is now N = 581Table 3. Numerical evaluation by patients before and after treatment of feet with complaints as a result of anti-cancer treatment. Appreciation reflects the quality of life. (0 = no complaints, no impact on daily activity. 10 = most serious complaints and strong impact on daily activity).

January - April 2018 period.

Since 2016, 916 usable cases have been introduced for data analysis.

The total is now N = 916


2019

N=153. N Total = 1069

Participants in 2019

Male: 27,56%

Female: 72,44%


Table 4. Numerical assessment by patients before and after treatment of feet with complaints as a result of anti-cancer treatment. Appreciation reflects the quality of life. (0 = no complaints, no impact on daily activity. 10 = most serious complaints and strong impact on daily activity).

Period Q1 2019Hoe beoordeelt u de voetverzorging gegeven door de OVV op een schaal van 1 tot 10 waarbij 1 staat voor zeer lage kwaliteit van voetverzorging en 10 voor uitstekende kwaliteit van voetverzorging?


De OVV-voetenzorg scoort een gemiddelde van 8,7

 • 17 enquêtes konden niet worden gebruikt omdat verschillende vragen niet werden beantwoord.

 • 8% van de OVV'ers heeft de patiënt geholpen bij het invullen van de enquête 2019 vanwege hun fysieke conditie.

 • 92% van de patiënten vulde het onderzoek in 2019 alleen in en slaagde er zelfs in om het in code in Survey Monkey te uploaden.

Een belangrijke conclusie is dat van de 153 patiënten van 58% de zorg niet werd vergoed door hun zorgverzekering.

Goed nieuws is dat 43% van de gegeven voetzorg door een OVV er wordt vergoed via de zogenaamde "coulance" -verordening die de meeste ziektekostenverzekeringen apart in hun polis hebben opgenomen.

Reacties van patiënten:

 • Geen pijn meer aan je voeten beïnvloedt je mentale toestand. Haar communicatie was zonder druk en wordt door ons zeer gewaardeerd

 • Ik verlaat haar praktijk blij en kan de rest van de dag het hoofd bieden

 • De OVV zorg heeft mij zeker positief beïnvloed

 • Vriendelijk en empathisch, dat maakt het verschil

 • Goed handelen en goed geïnformeerd zijn dat is wat ze is

 • Met mijn OVV kan ik over alles praten en daarna voel ik me opgelucht

 • Vanwege de OVV-zorg kan ik lopen en aan mijn conditie werken

 • In het begin veel aandacht voor mij als patiënt en goede samenwerking tussen mijn onco-team en haar

 • Ik kan weer normaal functioneren wat zeker belangrijk is voor mijn sociale leven

 • Ik heb last van neuropathie na een bezoek aan de praktijk van de OVV voelt het veel beter

 • Geen pijnklachten meer aan mijn voeten

 • Ik durf mijn voeten weer in het openbaar bloot te vertonen

 • Mijn OVV blijf altijd zoeken naar oplossingen, dus ik heb minder pijn. Op deze manier kan ik wat taken uitvoeren en voel ik me menselijk

 • Zeer comfortabel dat mijn voeten werden behandeld door iemand die mijn ziekte begrijpt begrijpt. Ze kon echt veel doen om mij te helpen

 • De OVV had mijn toestemming om contact op te nemen met het onco-team. Het gaat allemaal om mijn eigen veiligheid en welzijn

 • De OVV schreef telkens een klein rapport aan mijn oncoloog die dat erg op prijs stelde. De oncoloog vroeg me vaak naar de toestand van mijn voeten

 • De OVV nam tweemaal contact op met de oncoloog en dat voelde heel veilig

 • Ik denk niet dat het noodzakelijk is dat de OVV contact opneemt met het onco-team. Ik doe dat allemaal alleen

 • Van de oncoloog is een mondelinge toestemming aan de OVV gegeven. Het gaf me een goed gevoel dat elk aspect van mijn lichaam in handen was van experts

 • Ik werd helemaal niet geïnformeerd door het ziekenhuis dat voetklachten te verwachten waren als gevolg van de behandeling. Mijn OVV heeft mij geïnformeerd en me fantastisch geholpen

 • Het behandelplan werd gepresenteerd aan de oncoloog, besproken en ondertekend. Ik leed aan ernstige HFS en ze hielp me om op de best mogelijke manier dit leefbaar te maken 1. Meer informatie over oncologische voetzorg en een OVV bij u in de buurt vindt u op ons patiëntenplatform Oncofoot.com.

 2. Na de zomer wordt de OVV opleiding op drie locaties gegeven (Apeldoorn, Zaltbommel en Gent) en in 2020 staan er vijf in de planning. Meer informatie daarover vindt u op onze website www.MischaNagel.nl.

 3. Meldt u hier aan voor de nieuwsbrief van MischaNagel.nl

419 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven