Omega-3 vetzuren. | Reumatoïde artritis kan voorkomen worden of uitgesteld!

Op 28 september organiseert Mischa Nagel Het Voetcongres 2019 met als thema: reuma [de stand van zaken]. Het programma -samengesteld met orthopaedisch chirurg Kirsten Veenstra en dermatoloog Annemie Gallimont- biedt iedere voetzorgprofessional een evenwichtig en boeiend inzicht over reuma met veel recente inzichten en adviezen die direct in de praktijk kunnen worden toegepast.

Maak tot 15 juli nog gebruik van een speciale korting en voeg de volgende promotie code in om deze zichtbaar te maken: Omega (via deze link krijgt u direct toegang tot dit tarief).

Op zijn blog besteed Mischa tot die tijd extra aandacht aan dit onderwerp.


Mensen met een verhoogd risico op het ontwikkelen van reumatoïde artritis (RA) kunnen waarschijnlijk hun ziektebeeld uitstellen of tegenhouden door het gebruik van omega-3 vetzuren uit visconsumptie of uit voedingssuppletie. Dit blijkt uit een kleine maar veelbelovende studie waarvan de resultaten gepubliceerd zijn in het internationale vakblad Rheumatology.


Reumatoïde artritis (RA) veroorzaakt pijn, schade en uiteindelijk een handicap. Volgens het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) veroorzaakt reumatoïde artritis vroegtijdig overlijden, arbeidsongeschiktheid, en een lagere kwaliteit van leven. Reumatoïde artritis kan op elke leeftijd beginnen en veroorzaakt stijfheid en vermoeidheid na rust.


Symptomen

RA is een systemische inflammatoire ziekte die meerdere gewrichten in het lichaam aandoet. RA presenteert zich meestal in de bekleding van de gewrichten (synoviale membranen), maar kan andere organen beïnvloeden. Een hogere prevalentie van cardiovasculaire ziekten is waargenomen bij patiënten met RA.

Pijn, zwelling en roodheid komen vaak voor en manifesteren zich als gezamenlijke symptomen. Als de bekleding van het gewricht ontstoken is, kunnen kraakbeen en zelfs botten worden uitgehold waardoor gewrichtsvervormingen kunnen ontstaan.


Oorzaak

De exacte oorzaak is onbekend, maar het is waarschijnlijk te wijten aan een defect immuunrespons, waarbij het immuunsysteem van het lichaam een ontsteking in het weefsel dat helpt gewrichten bewegen veroorzaakt. Erfelijkheid kan een rol spelen bij het ontstaan van RA. Ongeveer 1,5 miljoen Amerikanen hebben RA, oftewel 0,6% van de bevolking. Vrouwen hebben drie keer meer kans op reuma dan mannen. Prevalentie lijkt toe te nemen, vooral onder vrouwen. In Nederland hebben 210.000 mensen deze vorm van reuma. Ook hier is een stijgende lijn waar te nemen.


Behandeling

Het gebruik van medicijnen staat centraal bij de behandeling van RA. Er zijn verschillende soorten medicijnen die kunnen worden ingezet. Bij complicaties van de ziekte zijn vaak weer andere medicijnen of behandelingen nodig. Specifieke oefening van fysieke technieken kunnen helpen om RA te beheersen.


Onderzoek

Er zijn ook aanwijzingen dat voedingsfactoren kunnen helpen. RA is een auto-immuunziekte: het afweersysteem keert zich tegen het eigen lichaam. Hoe dat komt is nog niet duidelijk.  DHA en EPA zijn omega-3 vetzuren en bestanddelen van visolie. Deze vetzuren kunnen het eiwit dat de immuunrespons regelt onderdrukken. Onderzoekers wilden weten of patiënten met een hogere omega-3 inname een lager risico op het ontwikkelen van RA zouden hebben. Zij analyseerden zelf-gerapporteerde gegevens over omega-3 consumptie van dertig mensen die auto-antilichamen hadden voor RA en 47 controlepatiënten die deze antilichamen niet hadden.


Slechts 6,7% van de patiënten uit de eerste groep gebruikten een omega-3 supplement, vergeleken met 34,4% in de controlegroep. Bloedonderzoek toonde aan dat degenen met de autoantilichamen voor RA ‘significant vaker’ lagere niveaus van drie essentiële omega-3-vetzuren hadden dan de controlepatiënten.


De patiënten uit de eerste groep die omega-3 supplementen namen, hadden een beduidend langzamere progressie van RA dan patiënten die geen omega-3 extra namen.

Dit is de eerste studie die een verband weet te vinden tussen omega-3 en de auto-antilichamen die tot RA kan leiden bij patiënten met een risico op ontwikkeling van de ziekte. Ondanks het kleine aantal deelnemers tonen de resultaten aan dat omega-3 kan helpen de progressie van RA te remmen in de periode voordat symptomen ontstaan.

De onderzoekers hopen een grotere groep patiënten, waaronder die met de RA auto-antilichamen, te volgen over een langere periode om te zien hoe de ziekte vordert.


Osteoartritis

Een studie uit januari 2016 geeft aan dat voldoende inname van omega-3 vetzuren een positieve invloed heeft op patiënten met osteoartritis. De effecten zijn gemeten op pijnvermindering en functieverbetering.


Omega-3

Omega-3 wordt gevonden in koud watervissen, zoals zalm of makreel. Deze kunnen gewoon gebruikt worden voor consumptie, maar ook voor de bereiding van omega-3 voedingssupplementen. Onze omega-3 inname is sterk verminderd doordat onze moderne landbouwmethode enorme invloed hebben op omega-3 concentraties in andere voedingsbestanddelen. 

De onderzoekers bevelen een gezonde, evenwichtige voeding aan met vis rijk aan omega-3 vetzuren. Voor voedingssuppletie wordt 1 tot 3 gr visolie per dag aanbevolen voor diegene die risico lopen om RA te ontwikkelen.
Literatuur

1. Lower omega-3 fatty acids are associated with the presence of anti-cyclic citrullinated peptide autoantibodies in a population at risk for future rheumatoid arthritis: a nested case-control study.

Gan RW1, Young KA1, Zerbe GO2, Demoruelle MK3, Weisman MH4, Buckner JH5, Gregersen PK6, Mikuls TR7, O'Dell JR7, Keating RM8, Clare-Salzler MJ9,Deane KD3, Holers VM3, Norris JM10.

University of Florida news release, accessed 22 December 2015.

Additional source: CDC, Rheumatoid arthritis, accessed 23 December 2015.

2. Ann Rheum Dis. 2016 Jan;75(1):e8. doi: 10.1136/annrheumdis-2015-208781.

Response to 'Low-dose versus high-dose fish oil for pain reduction and function improvement in patients with knee osteoarthritis' by Chen et al.

Hill C1, Lester SE2, Jones G3.

106 keer bekeken0 reacties