Nieuw onderzoek: Luchtvervuiling gekoppeld aan 3,2 miljoen nieuwe diabetesgevallen in één jaar

Deze week las ik in verschillende internationaal gerenommeerde vaktijdschriften artikelen over een direct verband en het ontstaan van Diabetes type 2 en luchtvervuiling.


Deze berichtgeving is door de Nederlandse pers bijna niet opgepakt.


Bewerkt door: Mischa Nagel


Luchtvervuiling door kleine deeltjes (partikels) hangt samen met een verhoogd risico op veel chronische ziekten. Het diabetesrisico steeg bij luchtverontreinigingsniveaus ver onder de EPA-normen, zegt deze nieuwe studie. Niveaus van luchtverontreiniging ver beneden wat door de US Environmental Protection Agency en de World Health Organization als veilig wordt beschouwd, veroorzaken een verhoogd risico op diabetes wereldwijd, volgens een studie die afgelopen vrijdag in het wetenschappelijke tijdschrift “The Lancet Planetary Health” is gepubliceerd.


Luchtvervuiling & diabetes

Alleen al in 2016 ontdekte de studie dat luchtverontreiniging heeft bijgedragen tot 3,2 miljoen nieuwe diabetesgevallen - 14% van het totaal - over de hele wereld. In de Verenigde Staten was luchtvervuiling gekoppeld aan 150.000 nieuwe gevallen van diabetes per jaar.


"Er is een onmiskenbare relatie tussen diabetes en luchtverontreinigingsniveaus van deeltjes die ver onder de huidige veilige normen liggen", zei senior studie auteur Dr. Ziyad Al-Aly, een universitair docent geneeskunde aan de universiteit van Washington. "Veel lobbyisten in de branche beweren dat de huidige niveaus te streng zijn en moeten worden versoepeld. Er zijn aanwijzingen dat de huidige niveaus nog steeds niet voldoende veilig zijn en moeten worden aangescherpt."


Luchtvervuiling in deeltjes of deeltjes bestaat uit microscopisch kleine stukjes stof, vuil, rook en roet vermengd met vloeistofdruppeltjes. De fijnste deeltjes gereguleerd door de EPA zijn 2,5 micrometer; om dat in perspectief te plaatsen, een haar van menselijk haar is 70 micrometer, of meer dan 30 keer groter.


Iets minder dan 10 micrometer kan niet alleen de longen binnendringen, het kan ook in de bloedbaan terechtkomen, waar het naar verschillende organen wordt gebracht en begint een chronische ontstekingsreactie waarvan wordt gedacht dat het tot ziekte leidt.

"Tien of 15 jaar geleden dachten we dat luchtvervuiling longontsteking, astma en bronchitis veroorzaakte en niet veel meer dan dat" zei dr. Philip Landrigan, decaan voor mondiale gezondheid aan de Icahn School of Medicine op Mount Sinai in New York, die niet betrokken bij het onderzoek. "We weten nu dat luchtvervuiling een zeer belangrijke oorzaak is van hartziekten en beroertes en bijdraagt ​​aan chronische longaandoeningen, longkanker en chronische nieraandoeningen."


Meer dan 30 miljoen Amerikanen hebben diabetes en de aantallen wereldwijd zijn indrukwekkend: volgens de WHO waren in 2014 422 miljoen volwassenen gediagnosticeerd, tegen 108 miljoen in 1980. Lage- en middeninkomenslanden die het minst in staat waren om de ziekte te behandelen, ervoeren de meeste groei.


Blootstelling aan luchtvervuiling

voor de geboorte kan ons leven verkorten

Terwijl obesitas, gebrek aan lichaamsbeweging en genetische risico's belangrijke oorzaken van diabetes zijn, hebben onderzoeken een verband aangetoond tussen de ziekte en de vervuiling. Er wordt verondersteld dat luchtvervuiling een ontsteking veroorzaakt en het vermogen van de alvleesklier om de insulineproductie te beheren vermindert.


In deze studie verzamelden onderzoekers van de Washington University School of Medicine in St. Louis gegevens over 1,7 miljoen Amerikaanse veteranen zonder diabetes in de voorgeschiedenis, die gemiddeld 8,5 jaar werden gevolgd. Na controle voor alle medisch bekende oorzaken van diabetes en het uitvoeren van een reeks statistische modellen, vergeleken zij de niveaus van diabetes van veteranen met verontreinigingsniveaus gedocumenteerd door de EPA en de NASA.


Bij veteranen die werden blootgesteld aan luchtverontreiniging tussen 5 en 10 microgram per kubieke meter lucht, veel minder dan het EPA-veilige niveau van 12 microgram, ontwikkelde ongeveer 21% diabetes. Blootstelling aan hogere niveaus, tussen 11,9 en 13,6 microgram, veroorzaakte een groter risico: ongeveer 24% ontwikkelde diabetes. Onderzoekers wijzen erop dat hoewel de toename van 3% klein lijkt, het zich vertaalt in een extra 5.000 tot 6.000 nieuwe gevallen van diabetes per 100.000 mensen per jaar.


Diabetes na 50 kan een vroeg teken zijn van alvleesklierkanker, zegt de studie.

Die gegevens, samen met informatie die werd verzameld uit duizenden onderzoeken over de hele wereld, werden gebruikt om een ​​model te maken om het diabetesrisico in verschillende vervuilingsniveaus te evalueren. Ten slotte werden deze gegevens gecombineerd met informatie uit de Global Burden of Disease-studie, waarin jaarlijkse gevallen van diabetes en gezonde levensjaren die als gevolg van vervuiling verloren zijn gegaan, worden geschat om wereldwijd risico's te schatten.


Armere landen met weinig middelen om een ​​beleid van schone lucht te creëren en te handhaven, zoals India, Afghanistan, Papoea-Nieuw-Guinea en Guyana, hadden te maken met een hoger risico op diabetesvervuiling. Rijkere landen zoals Frankrijk, Finland en IJsland hadden een laag risico. De VS kende een gematigd risico.


"Dit is een zeer gedegen rapport, zeer geloofwaardig, en past goed bij deze opkomende kennis over de gevolgen van luchtvervuiling voor een reeks chronische ziekten," zei Landrigan. "Ik denk dat je de versoepeling van normen voor luchtverontreiniging heel direct kunt koppelen aan meer ziekte en overlijden." Landrigan is lid van The Lancet Commission over vervuiling en gezondheid, die vorig jaar een rapport uitbracht dat schatte dat vervuiling verantwoordelijk was voor 9 miljoen vroegtijdige sterfgevallen wereldwijd in 2015. Dat is 15 keer meer sterfte dan alle oorlogen en geweld gecombineerd en drie keer meer dan malaria tuberculose en AIDS gecombineerd.


De commissie zei dat 92% van de sterfgevallen met betrekking tot vervuiling plaatsvonden in landen met een laag en middelhoog inkomen onder minderheden en de armen. Vooral kinderen zijn kwetsbaar, zelfs bij een lage dosis.


Bron: CNN international

BBC.com

60 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
ACTIVITEITEN

Opleidingen/ Cursussen

Congressen

Voetzorgplus

  • Mischa Nagel's Collectie

Mischa Nagel
Zorgspecialist
OVERZICHT
  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn

© 2020 MischaNagel.nl