Hoe organiseer je alweer de 12e editie van het Voetcongres?

In 2006 vond in Utrecht de 1e editie plaats van het Voetcongres. De eerste twee edities werden gehouden plaats in het NBC Business Center in Nieuwegein in samenwerking met ASWS, bekend van de twee grote beurzen in Nederland die jaarlijks op het gebied van voetzorg worden gegeven. Er waren in die tijd nog geen congressen over medische voetzorg en dat verbaasde me eerlijk gezegd een beetje. We waren de allereerste in Nederland die de handschoen opnamen en een congres opzette. Het eerste congres in 2006 ging natuurlijk over schimmelinfecties aan de huid en de nagel van de voet, een onderwerp waarbinnen ik kon beschikken over een groot netwerk aan sprekers en dan is een programma snel gemaakt.

In het 2e jaar was de programmering een mengelmoes aan sprekers zonder een verbindend thema. De laatste spreker van dat congres maakte zo’n indruk op een deelneemster dat zij achter een interruptie microfoon plaats nam en hem daar ten huwelijk vroeg. De zaal lag plat en hij was voor het eerst in zijn leven sprakeloos.


Na het 2e congres scheidden de wegen met ASWS en hebben we de organisatie helemaal zelf ter hand genomen. Het muziektheater in Utrecht werd onze thuisbasis. Aan elk congres werd een thema gegeven en van uit dat thema werd er een programma opgebouwd. Op het hoogtepunt van het Voetcongres in 2015 waren er 1000 deelnemers van wie de meeste met 15 bussen vanuit het hele land naar het congres werden gebracht. In 2016 vierden we het tienjarig bestaan van het Voetcongres met een Nederlandstalig en een Engelstalig programma. Beide programma’s werden verzorgd door alle professoren die ooit een "Voetcollege" voor ons hadden gegeven. Deze werden ingevlogen van over de hele wereld.


2017 was een moeilijk jaar. Niet lang na het 11e Voetcongres ging de moedermaatschappij van de Medische Voet "Supplement" failliet. Ik had niet gedacht het Voetcongres ooit nog te zullen organiseren. Maar het liep anders, de hoofdsponsor gaf aan “Als jij het doet gaan we met je mee” en ik kreeg veel verzoeken van vroegere deelnemers om het jaarlijkse congres niet te laten vallen. Ook voormalig sprekers lieten van zich horen en vonden dat ik het moest doorzetten. We leven nu wel in een tijd dat er genoeg keuze is aan congressen dus de moeilijkste opgave is een programma op te stellen zodat mensen jouw congres zullen kiezen om aan deel te gaan nemen. Bovendien zijn de financiële risico's enorm. Alles moet voorafgaand aan een congres betaald worden.


Na lang overwegen heb ik een vroegere spreker van het Voetcongres gebeld. Zij is verbonden aan de Maartenskliniek in Woerden en Nijmegen als orthopedisch chirurg en daarnaast is zij een veelgevraagd spreker op congressen. Haar naam is Kirsten Veenstra. Noch belangrijker is dat zij voor mij een voorbeeld is van een specialist die het belang in ziet van uw vak en zich daar ook werkelijk heel goed in verdiept. De Maartenskliniek is vooral bekend om haar excellente zorg voor voet en onderbeenproblemen. Zeer complexe problemen aan deze delen van het lichaam worden hier behandeld en er is dus veel expertise aanwezig. Die expertise beperkt zich niet alleen tot operaties maar ook over de pre- en post operatieve zorg. In beide gevallen kan de voetzorgverlener dus een belangrijke rol spelen. Het leek ons de manier om de deelnemers hier meer over te laten weten en tegelijkertijd te werken aan betere samenwerking tussen de 2e lijnszorg en de voetzorgverlener. We hebben samen met veel plezier het programma gemaakt en de sprekers zijn allemaal even enthousiast. Zulke gemotiveerde sprekers, een neemt er zelfs een patiënt mee, zijn de beste informatie gevers.

Kirsten Veenstra gaat het Voetcongres 2018 presenteren. Tussen de presentaties door zal zij vooraf ingediende vragen beantwoorden van de deelnemers. Dat kan gaan over samenwerking, maar het liefst vragen op orthopedisch gebied waar u tegenaan loopt maar nooit de kans hebt gehad dit aan een specialist voor te leggen.

Als locatie hebben we gekozen voor "Congrescentrum de Werelt". We hebben al veel ervaring met dit congrescentrum. Het is prachtig gelegen, midden in het bos, en de faciliteiten zijn zeer goed. Zij staan 10% van hun omzet af en zorgen er voor dat kinderen die niet op vakantie kunnen toch een welverdiende vakantie krijgen. Het enige probleem is dat er maximaal 300 deelnemers aan het Voetcongres 2018 kunnen deelnemen. Persoonlijk vind ik dat prima. De kleinere setting zorgt voor een makkelijker contact met de sprekers en zo kan er optimaal uitwisseling van informatie plaatsvinden. Dat is toch eigenlijk ook altijd het streven van het Voetcongres geweest. Als het congres voorbij is heeft u nieuwe handvatten/inzichten om uw patiënten nog beter van dienst te kunnen zijn.


Kijk voor meer informatie op de speciale website van het Voetcongres 2018 u kunt zich nu al inschrijven via Eventbrite.


Hoofdsponsor: Naloc: Naloc is een product tegen schimmel- en psoriasisnagels van Meda Pharma.

Partners: Podiamed, Arrancar, Rocas, en Pediroda. Bij deze partners kunt u zich ook inschrijven voor het Voetcongres 2018

Standhouders: Podiamed, FunghiClear, Podoscoop, Schwa-Medico, Pediroda, Arrancar, Rocas, Meta van Gent professional products. De complete lijst met standhouders zal rond 15 augustus gereed zijn.


Amsterdam 13 juli ’18 Mischa Nagelhttps://www.mylanconnects.nl/


133 keer bekeken0 reacties
ACTIVITEITEN

Opleidingen/ Cursussen

Congressen

Voetzorgplus

  • Mischa Nagel's Collectie

Mischa Nagel
Zorgspecialist
OVERZICHT
  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn

© 2020 MischaNagel.nl