Hoe lost 'gewichtsverlies' diabetes type 2 op?

Bij type 2-diabetes maakt de alvleesklier niet voldoende insuline aan, het hormoon dat helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Tot voor kort werd aangenomen dat diabetes levenslang duurt, maar nieuw onderzoek suggereerde dat gewichtsverlies diabetes in remissie kan brengen. Onderzoekers van de universiteit van Newcastle in het Verenigd Koninkrijk hebben een idee wat het achterliggende mechanisme zou kunnen zijn.


Recent klinisch onderzoek (het Diabetes Remissie Klinisch Onderzoek (DiRECT) - waarvan de resultaten vorig jaar in vaktijdschrift The Lancet werden gepubliceerd - ontdekte dat bijna de helft (46%) van de deelnemers met type 2 diabetes die een programma voor gewichtsverlies volgden, de remissie van hun aandoening ervaren tegen het einde van de studie.


Van oudsher dachten specialisten dat diabetes een aandoening is die niet kan genezen maar wel kan worden gemanaged. Toch bleef een vraag onbeantwoord na de publicatie van het onderzoek: "Waarom zou gewichtsverlies bij sommige mensen leiden tot diabetesverlossing?"

Nu beweert onderzoeker Roy Taylor - van Newcastle University in het Verenigd Koninkrijk - die de DiRECT begeleid heeft, samen met collega's van verschillende academische instellingen, dat zij misschien het antwoord hebben gevonden. Hun waarnemingen werden gisteren (2 augustus 2018) gepubliceerd in het vaktijdschrift "Cell Metabolism".


Gewichtsverlies kan de bloedsuikerspiegel normaliseren. Voor DiRECT rekruteerden de onderzoekers deelnemers die gediagnosticeerd waren met type 2 diabetes binnen 6 jaar na het begin van de studie. Voor de studie werden de vrijwilligers willekeurig verdeeld in twee groepen: sommige kregen de beste zorg toegewezen en fungeerden als de controlegroep, terwijl anderen deelnamen aan een intensief programma voor gewichtsbeheersing terwijl ze ook de behandeling voor diabetes kregen. Na 1 jaar na het begin van de proef was 46 procent van degenen die waren toegewezen aan het programma voor gewichtsverlies erin geslaagd om de normale bloedsuikerspiegel te herstellen en te behouden. Volgens de onderzoekers hadden de deelnemers in de tweede groep die deze resultaten niet bereikten niet genoeg gewicht verloren om dit te doen, maar toch bleef het onduidelijk waarom hun metabolisme niet op dezelfde manier op het regime had gereageerd.


Nu suggereren Taylor en zijn team van onderzoekers dat de mensen die goed reageerden op het programma voor gewichtsverlies, een vroege, aanhoudende verbetering in de werking van een type pancreascel vertonen, bekend als bètacellen, die belast zijn met de productie, opslag en afgifte van insuline. En in dit idee ligt een nieuwe uitdaging aan eerder gehouden overtuigingen; specialisten hadden altijd gedacht dat bij type 2-diabetes bètacellen van de pancreas vernietigd worden, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van de aandoening.


De klinische test voor diabetesremissie rapporteerde terugkeer en persistentie van niet-diabetische bloedglucoseregulatie bij 46% van de mensen met type 2-diabetes tot een duur van 6 jaar. Gedetailleerde metabole studies werden uitgevoerd op een subgroep (interventie, n = 64, controle, n = 26). In de interventiegroep nam het vetgehalte van de lever af (16,0% ± 1,3% tot 3,1% ± 0,5%, p <0,0001) onmiddellijk na het gewichtsverlies. Evenzo nam het vetgehalte van het plasma-triglyceride en pancreas af, ongeacht of de glucoseregulering genormaliseerd was of niet. Herstel van de first-phase insulinerespons (0,04 [-0,05-0,32] tot 0,11 [0,0005-0,51] nmol / min / m2, p <0,0001) definieerde diegenen die terugkeerden naar niet-diabetische glucoseregulatie en deze was duurzaam na 12 maanden ( 0,11 [0,005-0,81] nmol / min / m2, p = 0,0001). Responders waren vergelijkbaar met non-responders bij baseline maar hadden een kortere diabetesduur (2,7 ± 0,3 versus 3,8 ± 0,4 jaar, p = 0,02). Deze studie toont aan dat het β-celvermogen om de functie op lange termijn te herstellen aanhoudt na de diagnose, waardoor het vorige paradigma van onomkeerbaar verlies van β-celfunctie bij type 2-diabetes is veranderd.


Bron: Remission of Human Type 2 Diabetes Requires Decrease in Liver and Pancreas Fat Content but Is Dependent upon Capacity for β Cell Recovery

Roy Taylor, Ahmad Al-Mrabeh, Sviatlana Zhyzhneuskaya, Carl Peters, Alison C.Barnes, Benjamin S.Aribisala, Kieren G.Hollingsworth, John C.Mathers, Naveed Sattar, Michael E.J.Lean

Newcastle Magnetic Resonance Centre, Institute of Cellular Medicine, Newcastle University, Campus for Ageing & Vitality, Newcastle upon Tyne NE4 5PL, UK

Human Nutrition Research Centre, Institute of Health & Society, Newcastle University, Newcastle upon Tyne NE2 4HH, UK

Department of Computer Science, Lagos State University, Ojo, Lagos State, Nigeria

Human Nutrition Research Centre, Institute of Cellular Medicine, Newcastle University, Newcastle upon Tyne NE2 4HH, UK

Institute of Cardiovascular and Medical Science, University of Glasgow, Glasgow G12 8TA, UK

Human Nutrition, School of Medicine, Dentistry and Nursing, College of Medical, Veterinary & Life Sciences, University of Glasgow, Glasgow G31 2ER, UK

Received 13 April 2018, Revised 12 June 2018, Accepted 6 July 2018, Available online 2 August 2018.

Published: August 2, 2018

85 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven