Ervaringen uit de praktijk van OVV

Elk jaar evalueren we bijna 600 casussen uit de OVV-praktijken die onherleidbaar worden ingeleverd in een daarvoor bestemde database. We weten nooit over welke persoon het gaat; het gaat ons er alleen om te kunnen analyseren waar de zorg verbetering behoeft, waar meer kennisoverdracht nodig is en wat de resultaten zijn van medische voetzorgverlening bij kankerpatiënten.


In deze database is bij sommige velden ook ruimte voor opmerkingen en daar worden dingen benoemd die niet in cijfers of letters te vatten zijn. Het is bijzonder om te lezen hoe weinig woorden er voor nodig zijn om bepaalde ervaringen te delen en inzichtelijk te maken dat de voetzorg voor kankerpatiënten heel complex kan zijn, maar ook veel waardering teruggeeft.

Hieronder hebben wij voor u een kleine selectie gemaakt.


"Deze meneer werd doorverwezen door oncoloog, fijn dat oncoloog doorverwijst en de noodzaak van voetzorg inziet."

"Na 2 behandelingen waren de kloven verdwenen. Meneer komt nu trouw iedere 6 weken om zijn voeten te laten verzorgen, zodat de kloven wegblijven."


"De hyperkeratose is helemaal weg. Alleen de hypertrofische nagel wordt nog steeds behandeld. Cliënt komt om de 10 weken voor behandeling op consult. Dankzij de therapeutische zolen en ortheses heeft cliënt geen pijn meer en is erg tevreden."

"Voeten zijn gedurende de traject nog steeds eelt vrij. Na het weghalen van de losse huid is meteen veel verlichting voor de cliënt. Door het regelmatig smeren voelt het voor de cliënt beter. Cliënt geniet heel erg van de zachte massage behandelingen".

"Patiënte voelt zich zekerder en geruster nu de nagels op gepaste tijdstippen behandeld worden. Patiënte wenst zelf niks te doen aan de nagels uit onzekerheid om foute handelingen uit te voeren. Nagelloslatingen blijven optreden maar de frequentie is reeds verminderd. Neuropatische pijnen zijn sterk verminderd dankzij de gepaste medicatie (Lyrica)."


"De wratten zijn zeer hardnekkig maar door de oncologische voet verzorging zijn ze niet meer zo dik en stug. Als de eeltlaag eraf is heeft ze geen drukpijn meer met lopen. Soms geeft een wrat veel drukpijn en probeer ik voor tijdelijk een drukvrij verband aan te leggen met Aquacel. (...) De strijd is denk ik erg langdurig zolang zij geen goed immuunsysteem heeft. De Dermatoloog stipt ze ook niet meer aan nu ze bij mij deze verzorging krijgt."


"Cliënte geeft zelf aan erg blij te zijn met haar verzorgde, dunner gefreesde nagels. Ze geniet een aantal dagen na de massage van pijnvrije voeten. Als zij er weer aan toe is, maakt ze een nieuwe afspraak in de praktijk. (...) Cliënte geeft ook aan dat zij de aandacht en tijd die ik haar geef, zowel lichamelijk als psychisch als zeer prettig ervaart. Voordat cliënte op de behandelstoel gaat zitten, drinken wij eerst samen een kop thee en luister ik naar haar verhaal."


"De instrumentele behandeling is goed verlopen. Op dit moment is het voor mevrouw niet mogelijk om hard te lopen, maar ze wil wel zoveel mogelijk bewegen. Het eelt belemmerde haar hierbij omdat ze dan het gevoel van stijfheid in haar voorvoeten heeft. Nu dit verwijderd is, kan mevrouw ook meer / beter wandelen."


"Handvoetsyndroom ontwikkelde minder snel na de chemo door het goed insmeren met een crème. Ingroeiende nagel samen met podotherapeut behandeld en na 2 behandelingen en copoline-gebruik weer opbouwend naar normaal."

"Door de contacten met oncologie, huisarts, thuisverpleegkundige, familiehulp, orthopedie kon er veilige oncologisch voetzorg gegeven worden. Dit kan alleen maar de patiënt ten goede komen. Anders waren de voetproblemen nog ernstiger geweest. Zo zie je dat een goede samenwerking en juiste informatie met de verschillende disciplines een must zijn. (...) We blijven proberen, vooral door het doorvragen aan de verschillend disciplines komen we bij de juist informatie voor we kunnen van start gaan met de veilige voetzorg. (...) Ik kon ook altijd terecht bij een verpleegkundige op oncologie die mensen begeleidt die geen familie of vrienden hebben. Een soort buddy-verpleegkundige die voor hem alle afspraken maakt en organiseert. Dit echt een zeer goed pluspunt en een meerwaarde voor de patiënt."

72 keer bekeken0 reacties