Co-existentie van schimmelinfecties bij psoriasis. Correlatie met ernst van psoriatische nagels!

Bijzondere waarneming van Indiase studie uit september 2018 geeft aan dat door psoriasis aangedane nagels vaak co-existeren met gistinfectie candida spp en met non-dermatofyten (NDM). Beide zijn in staat bij ernstige immuun deficiënties systemische infecties uit te lokken.


ACHTERGROND VAN HET ONDERZOEK:

Aangedane nagels bij psoriasis worden vaak gecompliceerd door gelijktijdige schimmelinfecties. Het doel van deze studie was om de prevalentie van schimmelinfecties bij nagelpsoriasis te onderzoeken en deze te correleren met de ernst van nagelpsoriasis.


MATERIALEN EN METHODES:

Deze retrospectieve studie omvatte patiënten van ≥18 jaar met nagelpsoriasis aan ten minste één vingernagel en een aangedane teennagel die in september 2012 tot januari 2014 in het Siriraj-ziekenhuis werden behandeld. De ernst van nagelpsoriasis werd beoordeeld door de score van Nail Psoriasis Area Severity Index (NAPSI). Monsters werden genomen van de minst en meest ernstig betrokken psoriatische vingernagels en teennagels. Deze werden gekweekt om de aanwezigheid van co-existerende schimmelinfecties te bepalen en de schimmelspecies te isoleren.


RESULTATEN:

Tweeënzestig patiënten (33 mannen, 29 vrouwen) die aan de inclusiecriteria voldeden, werden in het onderzoek opgenomen. De gemiddelde leeftijd ten tijde van de presentatie was 51,3 jaar.

De meest voorkomende nagelveranderingen consistent met psoriasis waren onycholyse, gevolgd door subunguale hyperkeratose.

De meest geïsoleerde schimmels in de meest ernstig aangetaste vingernagels waren Candida spp. (41,9%). Deze gist manifesteerde zich als paronychia bij 5 patiënten (19,2%). De meest geïsoleerde schimmels in de zwaarst getroffen teennagels waren nondermatophyten (NDM's) behalve candida (32,3%). Dermatofyten werden niet gedetecteerd in door psoriasis aangetaste nagels.

De schimmelspecies geïsoleerd van de meest ernstig aangetaste vingernagels waren significant verschillend van de geïsoleerde schimmelsoort in de zwaarst getroffen teennagels (P = 0,026). Schimmelorganismen werden geïdentificeerd in 32,3% van de meest ernstig aangetaste vingernagels en in 27,4% van de zwaarst getroffen teennagels. De algemene snelheid van isolatie van schimmel was significant hoger in ernstig aangetaste nagels dan in de minst aangetaste nagels (P <0,005).


CONCLUSIE:

Een hoog percentage gelijktijdige schimmelinfecties, met name gisten en NDM's, werd gevonden bij psoriatische nagelpatiënten. De mate van isolatie van schimmelsoorten was hoger bij ernstig betrokken psoriatische nagels dan bij mild betrokken exemplaren. Het spectrum van schimmelsoorten geïsoleerd van de ernstig betrokken teennagels en vingernagels was ook verschillend van elkaar. Deze organismen kunnen echte pathogenen zijn die onychomycose veroorzaken of hun aanwezigheid kan kolonisatie, contaminatie of gelijktijdige infectie weerspiegelen.


Mischa Nagel geeft geregeld cursussen 'Wratten, Psoriasis en Exceem' - check de webpagina voor meer informatie en cursusdata.


Indian Dermatol Online J. 2018 Sep-Oct; 9 (5): 314-317. doi: 10.4103 / idoj.IDOJ_192_17.

Chaowattanapanit S1, Pattanaprichakul P1, Leeyaphan C1, Chaiwanon O1, Sitthinamsuwan P2, Kobwanthanakun W1, Hanamornroongruang S2, Bunyaratavej S1.

331 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
ACTIVITEITEN

Opleidingen/ Cursussen

Congressen

Voetzorgplus

  • Mischa Nagel's Collectie

Mischa Nagel
Zorgspecialist
OVERZICHT
  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn

© 2020 MischaNagel.nl