Kanker stimulerende eiwitten worden gereduceerd door dieetaanpassingen en beweging

Bijgewerkt: 5 aug 2019

Dat beweging en dieet belangrijke factoren zijn bij het herstel van kanker is reeds in meerdere onderzoeken aangetoond. In 2016 werd een onderzoek gepubliceerd waarin wordt aangetoond dat deze twee modaliteiten van groot belang zijn om de concentratie van een aantal eiwitten te verminderen die van belang zijn bij het angiogenese-proces,

Angiogenese is een proces dat beschadigde bloedvaten herstelt en de aanleg van nieuwe bloedvaten faciliteert. Tumoren zijn van dit proces afhankelijk voor hun zuurstofvoorziening.


Het onderzoek, werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cancer Research, laat zien dat de concentratie van bloedeiwitten die het angiogenese-proces stimuleren vermindert als vrouwen met overgewicht afvallen door dieet en beweging.

Zonder zuurstof en voedingsstoffen kunnen gezonde cellen maar ook kankercellen niet overleven. Cellen zenden hierom signalen uit middels om de aanleg van vaten te stimuleren en op die manier kunnen kankercellen een tumor opbouwen. Deze signalen worden geëffectueerd door eiwitten de zgn. angiogenese markers. Tumoren kunnen zelf slechts een groei van enkele millimeters bewerkstelligen daarna moet er aansluiting op het bloedcirculatiesysteem komen om verder te kunnen groeien. Lukt dat dan is een snelle groei verzekerd.


Angio-preventie middels dieet en beweging zou kunnen werken als een strategie om kanker bij gezonde mensen te voorkomen. In behandeltrajecten wordt het angiogenese-proces gestopt middels angiogenese-remmers. Deze medicatie kent bijwerkingen.


Medicatie wordt bijna bij geen enkel ziektebeeld in gezet als preventie. Het accent bij preventie dient te liggen op levensstijl en het doorbreken van ziekmakende patronen.

Overgewicht en te weinig beweging zijn geassocieerd met een verhoogd risico op het ontwikkelen van bepaalde kankersoorten. Waarom dit zo is was niet bekend. Deze studie had als doel een verbinding te leggen tussen deze twee uitgangspunten.

Het onderzoek richtte zich op concentraties biomarkers in het bloed geassocieerd met angiogenese veranderen bij vrouwen met overgewicht en weinig tot geen lichamelijke activiteit. Deze vrouwen volgden gedurende een jaar een dieet en een bewegingsplan.


Het onderzoeksteam onderzocht de effecten hiervan op de circulerende concentraties angiogenese gerelateerde eiwitten VEGF, PAI-1, en PEDF aan het begin van de de periode en na 12 maanden. Bloed werd afgenomen van 439 post-menopausale vrouwen met overgewicht die verder gezond waren en een leeftijd hadden tussen de 50 en 75 jaar oud.


De deelnemer werden opgesplitst in 4 groepen:

  • Groep met calorie restrictie – niet meer dan 2.000 kilocaloriën per 24 uur

  • Aerobics groep - 5 keer per week moderate tot zware aerobics gedurende 45 minuten

  • Een gecombineerde groep die zowel het dieet volgde als de bewegingsmodaliteit

  • De controlegroep ( geen enkele modaliteit)

De onderzoekers stelden vast dat na 12 maanden de eerste drie groepen gemiddeld 8.5, 2.4, en 10,8% van hun lichaamsgewicht kwijt raakten.

In de controle groep werd een gewichtsverlies gemeten van 0,8%


Ze stelden ook vast dat na 12 maanden de groep die alleen het dieet volgde en de groep met de gecombineerde modaliteiten significant lagere concentraties angiogenese gerelateerde eiwitten hadden dan de controle groep.

De lagere concentraties werden niet vastgesteld in de groep die alleen het bewegingsplan had uitgevoerd.


Het onderzoek toont aan dat gewichtsverlies een veilige en effectieve methode is om het angio-genetisch profiel van een individu te verbeteren. Het onderzoeksteam was verbaasd over het grote effect op deze markers in relatie tot gewichtsverlies.

Er is een lineaire trend zichtbaar die laat zien dat bij toenemend gewichtsverlies, de vermindering in de concentratie angiogenese stimulerende eiwitten in de bloedsomloop groter wordt.


Bron:

American Association for Cancer Research news release, accessed 14 July 2016 via EurekAlert.

Additional source: NIH, Angiogenesis inhibitors, accessed 14 July 2016.

73 keer bekeken0 reacties