"Al 30 jaar ben ik geobsedeerd door de reden waarom kinderen leukemie krijgen...

Bijgewerkt: 9 jan 2019

...Nu hebben we eindelijk een antwoord!


Interview met Mel Greaves. Gepubliceerd in The Guardian* op 1 januari 2019

Vertaling: Mischa Nagel


Mel Greaves heeft een eenvoudig doel in het leven. Hij probeert een yoghurt-achtige drank te maken die bij kinderen leukemie moet voorkomen. Het idee lijkt misschien excentriek; Kankers worden meestal niet zo eenvoudig verslagen. Professor Greaves is echter vol vertrouwen en, gezien zijn ervaring in het veld, worden zijn ideeën serieus genomen door andere kankeronderzoekers.


Greaves is gevestigd aan het Institute of Cancer Research in Londen en bestudeert kinderleukemie gedurende drie decennia. Vrijdag werd bekend gemaakt dat hij een ridderorde had gekregen voor het onderzoek dat hij in het veld heeft uitgevoerd.

"Al 30 jaar ben ik geobsedeerd door de redenen waarom kinderen leukemie krijgen. Nu hebben we voor de eerste keer een antwoord op die vraag - en dat betekent dat we nu kunnen nadenken over manieren om deze ziekte te voorkomen. Vandaar mijn idee van de drank. "

In de jaren vijftig was algemene acute lymfoblastische leukemie - die één op de 2000 kinderen in het VK treft - dodelijk. Tegenwoordig is 90% van de gevallen te genezen, hoewel de behandeling giftig is en er bijwerkingen op de lange termijn kunnen zijn. Bovendien hebben wetenschappers de afgelopen decennia opgemerkt dat het aantal gevallen in het VK en Europa feitelijk met ongeveer 1% per jaar is toegenomen.

"Deze ziekte is een kenmerk van ontwikkelde samenlevingen, maar niet van ontwikkelingslanden. De ziekte volgt met welvaart."

Acute lymfoblastische leukemie wordt veroorzaakt door een reeks biologische gebeurtenissen. De eerste trigger is een genetische mutatie die optreedt bij ongeveer één op de twintig kinderen.

Die mutatie wordt veroorzaakt door een of ander ongeluk in de baarmoeder. Het is niet geërfd, maar laat een kind op latere leeftijd risico lopen op leukemie. Om volledige leukemie te laten plaatsvinden, moet er een andere biologische gebeurtenis plaatsvinden en die heeft betrekking op het immuunsysteem.

"Om een ​​immuunsysteem goed te laten werken, moet het in het eerste levensjaar worden geconfronteerd met een infecties. Zonder die confrontatie met een infectie blijft het systeem onbeschermd en werkt het niet goed. "

En deze kwestie wordt een steeds zorgwekkender probleem. Ouders voeden, om prijzenswaardige redenen, hun kinderen op in huizen waar antiseptische doekjes, antibacteriële zeep en gedesinfecteerde vloersystemen de norm zijn. Vuil wordt verbannen voor het welzijn van het huishouden.


Bovendien is er minder borstvoeding van zuigelingen en een neiging voor hen om minder sociale contacten te hebben met andere kinderen. Beide trends verminderen het contact van baby's met ziektekiemen. Dit heeft voordelen - maar komt ook met bijwerkingen. Omdat jonge kinderen niet worden blootgesteld aan insecten en infecties zoals deze ooit de norm waren, worden hun immuunsystemen niet goed geplaveid.

"Wanneer zo'n baby uiteindelijk wordt blootgesteld aan veelvoorkomende infecties, reageert zijn of haar immuunsysteem zonder primair gedrag op een buitengewoon abnormale manier. Het reageert overmatig en veroorzaakt chronische ontstekingen."

Naarmate deze ontsteking vordert, worden chemicaliën, cytokines genoemd, in het bloed afgegeven en deze kunnen een tweede mutatie veroorzaken die resulteert in leukemie bij kinderen die de eerste mutatie hebben.

"De ziekte heeft twee klappen nodig om op gang te komen. De tweede komt van de chronische ontsteking veroorzaakt door een niet-goed opgebouwd immuunsysteem."

Vanuit dit perspectief heeft de ziekte niets te maken met hoogspanningslijnen of opwerkingsstations voor kernbrandstof, zoals in het verleden is gesuggereerd, maar wordt veroorzaakt door een dubbele ommekeer van interagerende prenatale en omgevingsgebeurtenissen, zoals Greaves beschreven in het tijdschrift Nature Reviews Cancer eerder dit jaar.


"Cruciaal is dat dit nieuwe inzicht wetenschappers de kans biedt om in te grijpen en om te voorkomen dat leukemie zich in de eerste plaats ontwikkelt. We weten nog niet hoe we het voorkomen van de initiële prenatale mutatie in de baarmoeder kunnen voorkomen, maar we kunnen nu manieren bedenken om de chronische ontsteking die later plaatsvindt te blokkeren."

Om dit te doen, zijn Greaves en zijn team begonnen met het werken aan de bacteriën, virussen en andere microben die in de menselijke darm leven. Deze helpen ons ons voedsel te verteren, maar geven ook een indicatie van de insecten waaraan we in het leven zijn blootgesteld.

"We moeten manieren vinden om hun microbioom te reconstrueren - zoals we deze gemeenschap van microben noemen. We moeten ook nagaan welke de belangrijkste soorten bacteriën zijn voor het primen van het immuunsysteem van een kind. "

Om dit te doen, experimenteert Greaves nu op muizen om erachter te komen welke insecten het best zijn om het immuunsysteem van knaagdieren te stimuleren. Het doel zou dan zijn om over twee of drie jaar proeven met mensen uit te voeren

"Het doel is om zes of misschien wel 10 soorten microben te vinden die het best in staat zijn het microbioom van een kind op een gezond niveau te herstellen. Deze cocktail van microben zou worden gegeven, niet als een pil, maar misschien als een yoghurtachtige drank voor zeer jonge kinderen."

En het zou niet alleen helpen voorkomen dat ze kinderleukemie krijgen. Gevallen van aandoeningen zoals type 1 diabetes en allergieën nemen ook toe in het westen en zijn ook in verband gebracht met het feit dat we baby's niet blootstellen aan bacteriën om het immuunsysteem van kinderen te stimuleren. Dus een dergelijke drank zou ook helpen om het aantal gevallen van deze aandoeningen te verminderen.

"Ik denk dat het vooruitzicht ongelooflijk opwindend is. Ik denk dat we dit kunnen gebruiken om het risico te verminderen, niet alleen van leukemie, maar ook van een aantal andere zeer slopende aandoeningen."

*Bron: Bovenstaand artikel verscheen op nieuwjaarsdag in “The Guardian” een van de meest gerespecteerde kranten in het Verenigd Koninkrijk.

134 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
ACTIVITEITEN

Opleidingen/ Cursussen

Congressen

Voetzorgplus

  • Mischa Nagel's Collectie

Mischa Nagel
Zorgspecialist
OVERZICHT
  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn

© 2020 MischaNagel.nl