Wat gebeurt er met de afweer in de ouder wordende huid

De huid en zijn adnexen[i] hebben zich ontwikkeld als een orgaan met

meerdere beschermende functies. Er bestaat steeds meer interesse in het bestuderen van de effecten van leeftijd in relatie tot de huidbarrièrefunctie. Dit belangrijke aspect is ook voor voetzorgverleners van belang. Hoe beter deze barrièrefunctie des te minder infecties zich voordoen vooral bij de ouder wordende huid kunnen preventieve maatregelen helpen.


Klinische tekenen van ouder worden weerspiegeld in de huid. Keratinocyten en fibroblasten zijn de meest aangetaste cellen van de huid tijdens het ouder worden. Dit proces evolueert in verschillende intensiteiten en aanvangstijden. Veel wetenschappers zijn het erover eens dat de algehele lipiden en collageen inhoud van de menselijke huid afneemt met de leeftijd.


Lipiden dragen bij aan de functie van de huid als een effectieve water barrière. De veranderingen in het stratum corneum zijn gekoppeld aan huidaandoeningen zoals b.v. xerosis. Elastine vertoont talloze leeftijdsgebonden veranderingen, waaronder langzame degradatie en accumulatie van schade in bestaande elastine, verhoogde synthese van schijnbaar abnormale elastine in fotobelichte gebieden en abnormale lokalisatie van elastine in de bovenste dermis van door licht beschadigde huid.


Het vasculaire verouderingsproces wordt uitgedrukt door onregelmatigheid van

capillaire lussen, veranderingen en desorganisatie van horizontaal bloedvaten, dunner worden van de vaatwanden en veranderingen in de hele vaatbed.


De oudere bevolking (>65 jaar) laat een tragere bloedstroom zien waarschijnlijk als gevolg van een afname van de functie van het autonome zenuwstelsel. Dit draagt onder andere vrouwen bij aan vaatvernauwing.


Oestrogeen en andere geslachtshormonen hebben een grote invloed op functie van de huid. Optimale hormoonspiegels zijn een voorwaarde om de huidstructuur, functionaliteit en capaciteit te handhaven. Hormonale veroudering verandert het functioneren van de hele huid, blootgesteld en niet-blootgesteld aan licht. Oestrogenen hebben ook een duidelijke invloed op het huid-vaatstelsel. De invloed van androgenen is vooral relevant voor de huid-aanhangsels, zoals haarzakjes en talgklieren.


Om de bovenstaande informatie een beetje te inzichtelijk te maken heb ik dit verwerkt in onderstaand schema:


↓ Zweet- & talgklieren per cm2 huid → ↓ microbioom

↓ Bloedvaten per cm2 huid

↓ Zenuwen per cm2 huid

↓ huiddikte -> Atrofie

↓ Spierkracht

↓ Balans

↓ Botdichtheid


[↓ betekent minder/afnemende]


De invloed op het microbioom (florale evenwicht) is in deze tekst niet meegenomen.Bron: Effects of age (neonates and elderly) on skin barrier function

Marcia Ramos-e-Silva, MD, PhDa,⁎, Juliana Catucci Boza, MDb,

Tania Ferreira Cestari, MD, PhDb

aSector of Dermatology and Post Graduation Course – HUCFF/UFRJ and School of Medicine,

Federal University of Rio de Janeiro, Rua Dona Mariana 143/C-32, Rio de Janeiro 22280-020, Brazil

bSector of Dermatology, Federal University of Rio Grande do Sul, Rua Ramiro Barcelos 2350, Zona 13,

Rio Branco 90035-003, Porto Alegre, Rio Grande do Sul, Brazil

[i] Nagels en haren; aanhangsels.

112 keer bekeken0 reacties
ACTIVITEITEN

Opleidingen/ Cursussen

Congressen

Voetzorgplus

  • Mischa Nagel's Collectie

Mischa Nagel
Zorgspecialist
OVERZICHT
  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn

© 2020 MischaNagel.nl