Acupunctuur als alternatief voor opiaten bij pijnbestrijding

Bijgewerkt: 4 jun 2018

Acupunctuur en elektrotherapie na knievervanging geassocieerd met verminderd en vertraagd opiaten gebruik.


Acupunctuur als alternatief voor opiaten bij pijnbestrijding

Een analyse van geneesmiddelenvrije interventies tegen pijn na het vervangen van een knie vond bescheiden maar klinisch significant bewijs. Acupunctuur en elektrotherapie kunnen het opiatengebruik verminderen. Bewijs voor andere interventies zoals cryotherapie en preoperatieve oefeningen werd niet gevonden. De studie werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift “JAMA Surgery”.

Resultaten onderzoek

Onvoldoende postoperatief pijnbeheer heeft diepgaande effecten. Langdurige invloeden van slechte pijnbestrijding omvatten overgang naar chronische pijn en langdurig gebruik van medicatie, wat kan leiden tot opiaten afhankelijkheid, een epidemie in de Verenigde Staten. Er is meer belangstelling voor niet-farmacologische behandelingen om pijn na totale knievervanging te verminderen.


Tina Hernandez-Boussard, Ph.D., Stanford University, Stanford, Californië en collega's hebben een evaluatie en meta-analyse uitgevoerd om de effectiviteit van veelgebruikte geneesmiddelen vrije interventies voor pijnbeheersing na knievervanging te evalueren. De onderzoekers identificeerden 39 gerandomiseerde klinische studies (2.391 patiënten) die voldoen aan criteria voor inclusie in deze analyse.

De meest voorkomende interventies omvatten aangepaste fysiotherapie, preoperatieve oefening, cryotherapie, elektrotherapie en acupunctuur. De onderzoekers vonden gematigd bewijs dat acupunctuur en elektrotherapie het postoperatieve pijnbeheer verbeterde en het opiatengebruik verminderde. Er was zeer weinig zekerheid dat cryotherapie het opiaten-gebruik verminderde, maar geen aanwijzingen dat het de verwachte pijn verbetert. De bevindingen suggereerden dat aangepaste fysiotherapie en preoperatieve oefening niet helpen om pijn te verlichten of opiatengebruik te verminderen.


Verschillende beperkingen van de studie worden vermeld in het artikel.

"Als voorschrift blijven opiaten de eerste optie voor behandeling," schrijven de auteurs, maar het is belangrijk alternatieven te kennen voor diegene die verslavingsgevoelig zijn.


De abstract van het onderzoek kunt u hier lezen.

Bron:

Drug-Free Interventions to Reduce Pain or Opioid Consumption After Total Knee Arthroplasty A Systematic Review and Meta-analysis, Tina Hernandez-Boussard, PhD et al., JAMA, doi: 10.1001/jamasurg.2017.2872, online gepubliceerd op 16 augustus 2017.

31 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
ACTIVITEITEN

Opleidingen/ Cursussen

Congressen

Voetzorgplus

  • Mischa Nagel's Collectie

Mischa Nagel
Zorgspecialist
OVERZICHT
  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn

© 2020 MischaNagel.nl