Oncologische-voet -'OVV®' Symposium 2019

Op zaterdag 15 juni 2019 organiseert Mischa Nagel opnieuw het OVV Symposium. Kom ook en leer en ontwikkel inzichten van Professor Mario Lacouture over:
 • Specialistische voetzorg en oncologie; wat is de connectie?

 • Kankerbehandelingen hebben bijwerkingen op de voeten, nagels en huid van een patiënt

 • Nieuwe (doelgerichte) therapieën verhogen de levensverwachting van diezelfde patiënt

 • Specialistische zorg door speciaal opgeleide voet-, nagel- en huidverzorgers wordt steeds belangrijker 

 • Focus op en ondersteuning van de kwaliteit van leven

Vanwege het bijzondere programma en internationale karakter is het OVV Symposium dit jaar toegankelijk voor:

 • Oncologisch Voetzorgverleners (OVV)

 • Paramedische beroepen in de oncologische zorg

 • Oncologen

 • Podotherapeuten

 • Podologen

 • Iedere discipline binnen de voetzorg

Professor Mario Lacouture

Professor Mario Lacouture (USA; Memorial Sloan Kettering Cancer Center New York; Weill Cornell Medical College) komt special voor dit Symposium naar Europa. Zijn klinische carrière heeft de erkenning en de beheersing van de bijwerkingen op de huid, het haar en de nagels van kankerpatiëntenals voornaamste focus. Hij wordt wereldwijd beschouwd als één van autoriteiten op dit gebied. 

Een patiënt die behandeld wordt voor kanker kan te maken krijgen met -soms zeer ernstige!- bijwerkingen, o.a. aan de nagels en huid van de voeten. Een klinische onderzoeks-focus naar voetcomplicaties die het gevolg zijn van kankertherapieën bestaat nog niet. Deze complicaties komen echter vaak voor en hebben een aanzienlijke negatieve impact op de mobiliteit en algehele kwaliteit van leven van kankerpatiënten.

Het verlenen van correcte zorg aan deze patiënten is van zeer groot belang: de oncologische voet vergt namelijk een speciale aanpak die behoorlijk verschilt van die van andere risico voeten. Uiteraard staan vakbekwaamheid en veiligheid voorop, maar ook preventieve screening en interdisciplinaire samenwerking zijn zeer belangrijk bij oncologische voetverzorging

(b.v. tussen de voetverzorger en het behandelteam in het ziekenhuis).

In vier verschillende sessies vestigt Mario Lacouture de aandacht op het belang van goede - gespecialiseerde - voetzorgverlening aan individuele kankerpatiënten en op de noodzaak van kennis over de gevolgen van kankerbehandelingen op de voeten en derhalve de mobiliteit van een patiënt. Deze sessies zijn bedoeld voor alle beroepsgroepen binnen de oncologische en/ of de voetzorg en duren elk ongeveer een uur. 

 1. ONCOLOGY AND DERMATOLOGY FOR THE FOOT CARE EXPERT This will include epidemiology, impact, types of reactions, structure and function of skin and nails and mechanisms of cancer and its treatment. Deze presentatie zal gaan over epidemiologie, impact, type reacties op structuur en functie van huid en nagel.

 2. ADVERSE EVENTS CANCER TO CANCER TREATMENTS Side effects of chemotherapy and practical tips for the target group to take effective care without intervention in treatment or colliding with treatment.Deze presentatie zal gaan over de effecten van chemotherapie op de huid en de nagel, rode vlaggen in de voetzorgverlening, en praktische tips over hoe u met deze problematiek kunt omgaan zonder de kankerbehandeling te beïnvloeden.

 3. TARGETING CANCER OR TARGETING THE FEET?   Targeted therapy. Side effects. Is callus forming under the feet a chronic side effect and what is the best and safe way to take care of that?   Deze presentatie zal gaan over “doelgerichte” therapie) Een bijwerking hiervan kan zijn de vorming van pathologisch eelt onder de voeten. Wat is de beste manier hiermee om te gaan als voetzorgverlener.

 4. CASE PRESENTATIONS This one speaks for itself. Casuspresentaties.

Deze presentaties zijn in het Engels*! 

Perspectief van de patiënt

Tijdens onze evenementen trachten wij ook aandacht te geven aan de zorgbeleving vanuit het perspectief van de patiënt. Ook in de oncologische zorg is op dat gebied nog veel winst te boeken. 

 

Brigitte de Jong - zelf OVV - vertelt hoe kanker haar leven veranderde. Het laat ook een heel hoopgevende kant zien. Kanker heeft bij haar krachten vrijgemaakt waarvan ze nooit vermoed had die te bezitten.

Hier heeft ze iets heel moois mee gedaan. Haar verhaal zou door iedere zorgverlener gehoord moeten worden. 

Hoofdlijnen programma

De presentaties van professor Lacouture zijn in het Engels*. De dag wordt gepresenteerd door dr. Annemie Galimont (dermatoloog), samen met Mischa Nagel. Zij zorgen dat de boodschap van Professor Lacouture goed over zal komen en dat u een bijzondere en leerzame dag zult beleven.

We proberen een zo evenwichtig mogelijk programma samen te stellen met een goede balans tussen presentaties en tijd om de standhouders te bezoeken of met collega's kennis te maken. 

Voorlopig programma (onder voorbehoud)

09u00 - 09u30 | Inloop en ontvangst
09u30 - 10u00 | Welkom en opening - dr. Annemie Galimont 
10u00 - 11u00 | Sessie 1 – Professor Mario Lacouture (ENG)
11u00 - 11u30 | Koffiepauze – standhouderbezoek
11u30 - 12u30 | Sessie 2 – Professor Mario Lacouture (ENG)
12u30 - 13u30 | Lunchpauze – standhouderbezoek
13u30 - 14u15 | Presentatie Brigitte de Jong (NL)
14u15 - 15u15 | Sessie 3 – Professor Mario Lacouture (ENG)
15u15 - 15u45 | Theepauze – standhouderbezoek
15u45 - 16u45 | Sessie 4 – Professor Mario Lacouture (ENG)
16u45 - 17u00 | Afronding en slot – Mischa Nagel

Voor de Belgische deelnemers die wachten op de toekenning van de KMO Portefeuille het volgende: de audit namens de Vlaamse overheid heeft vorige week donderdag plaatsgevonden. Aan het einde van de dag kregen we een zeer positief rapport van de auditor. Dit rapport wordt nu spoedig aan het VLAIO verstuurd en daarna duurt het nog een paar weken voordat we de officiële status toegewezen kunnen krijgen. We zouden dan de status van KMO dienstverlener uiterlijk rond 1 juni toegewezen krijgen. Ik kan en mag dat echter niet met zekerheid beloven. Wat ik u wel kan toezeggen is dat wanneer de status tijdig toegekend is, wij uw factuur/ betaling zodanig zullen herzien dat u deze alsnog via uw KMO Portefeuille kunt indienen en betalen. Wij zullen dit altijd uitvoeren in overeenstemming met de richtlijnen zoals die gelden voor KMO aanbieders. De  vroegboekkorting is ook voor u verlengd tot en met Goede Vrijdag 19 april.

 

^ OVV’ers wordt verzocht via de op hun Facebook en via email verstrekte instructies de voor hen gereserveerde plaatsen vast te leggen. Vragen? info@mischanagel.nl.Ook voor u is geldt de early bird korting tot 20 april a.s..

Mischa Nagel over OVV

Voor dit onderwerp is tot nu toe weinig aandacht geweest maar door behandeling met nieuwe therapieën leven patiënten langer en dat betekent dat bijwerkingen goed gemanaged moeten worden.

 

"Uw rol als voetzorgverlener wordt steeds essentiëler voor deze patiënten. In zijn presentaties verschaft Mario Lacouture u met eenheldere, begrijpelijke, wetenschappelijk onderbouwde en praktisch inzetbare visie over deze zorg." 

 

Zo’n zes jaar geleden -in 2013- was er nog nooit over oncologische voetzorg gesproken. Ik herinner me de dynamiek van die tijd nog goed. Wij begonnen onze ‘pilot’ van de OVV-opleiding met 63 deelnemers en buiten de muren van het leslokaal vloog de lelijke correspondentie ons om de oren, tot en met de minister aan toe. De oncologische voet zou niet bestaan!

 

De oncologische voet bestaat wel!

Het is namelijk niet bij die eerste 63 collega’s gebleven. Ons initiatief krijgt veel internationale aandacht en er zijn inmiddels twee wetenschappelijk artikelen  over dit thema in korte tijd achter elkaar verschenen. De ‘oncologische voet’ is nu een speerpunt in het beleid bij alle branche en vakverenigingen in Nederland en de opleiding podotherapie geeft er nu aandacht aan (zij het in beperkte mate).

Inmiddels is het 2019 en werken we nauw samen met 66 oncologische afdelingen van ziekenhuizen in Nederland en België waar onze studenten -inmiddels al zo’n 300- stage kunnen lopen. De feedback die we over hen terugkrijgen is zonder uitzondering positief. 

IKNL heeft de door ons opgeleide voetzorgverleners [OVV’ers] inmiddels opgenomen in de digitale verwijsgids (DVO)die oncologen en oncologisch verpleegkundigen raadplegen voor zorgverlening buiten de muren van het ziekenhuis. Eenzelfde initiatief zal trouwens op korte termijn ook voor Belgische collega’s OVV’ers worden.

Ik had in 2013 niet kunnen denken dat we zover zouden komen. Over ruim twee maanden -op 15 juni- komen alle OVV’ers naar Lunteren om van Professor Lacouture te leren over recente ontwikkelingen, inzichten en onderzoeken in hun vakgebied. U bent ook van harte welkom net als oncologen, oncologisch verpleegkundigen en oncologisch fysiotherapeuten.

 

Locatie

Het OVV Symposium vindt plaats in Congrescentrum de Werelt in LunterenDeze congreslocatie ligt centraal in Nederland en is goed bereikbaar. Bovendien ligt het in een prachtige bosrijke omgeving en zijn er prachtige wandelingen uitgezet. Het hotel van het congrescentrum stelt u bovendien in staat te overnachten voor een zeer redelijk tarief. 

Nascholing Oncologisch Voetzorgverlener

Het OVV Symposium is een verplichte nascholingsdag voor oncologisch voetzorgverleners (OVV)^. Er zijn in totaal 600 plaatsen waarvan bijna 300 voor OVV'ers gereserveerd.

Naast Nederlandse en Belgische voetzorgverleners zijn ook Duitse podologen via hun verenigingen uitgenodigd.

 

*Worden de presentaties van Mario Lacouture vertaald?

Nee deze worden niet vertaald. Er zijn echter twee deskundige dagpresentatoren aanwezig die kunnen verduidellijken waar nodig. 

Een deelnemer die in 2016 ook aanwezig was verheugt zich al op zijn komst en schreef ons: 

"De laatste keer dat de professor op het congres was , zag ik er tegenop dat het in het Engels was. Aan het eind van de dag was mijn conclusie en van collega’s die bij mij zaten , dat de professor heel goed te volgen is. Natuurlijk eist het concentratie . Maar de professor spreekt duidelijk en niet te snel. Super!!!!"

^podotherapeuten zijn sinds 2019 vrijgesteld

Reserveren? Direct via 'register'.​
 • https://www.facebook.com/mischanagel
Praktisch (Laatste pagina update 15 mei)
Zaterdag 15 juni 2019
09u30 - 17u00
Congrescentrum de Werelt
Westhofflaan 2, 6741 KH Lunteren, Nederland
Klik hier voor de route
Kosten
Regulier: €185,- (incl. lunch, dranken en digitaal lesmateriaal)
Accreditatie

Procert: 6punten (domein voetzorg)

BVV( België): 20 punten

Stichting ADAP 

 • NVH huidtherapeuten: 5 punten en

 • NVvP podotherapeuten: 5 punten (ID nummer: 359588)

 

KABIZ

 • NMMV medisch voetzorgverlener: 5 punten

 • St. Loop  registerpodoloog: 5 punten

 

ABAN (Accreditatie Bureau Algemene Nascholing) Algemene scholing cluster 1 en 2625-4-201915-6-201914-6-2020: 6 punten

 

V&VN Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland. Register: Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals  (ID nummer: 359588)

 • ScholingOncologie: 6 punten  en

 • ScholingPalliatieve Zorg: 6 punten

 

KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie)

 • Kwaliteitsdeel: 5 punten

Inschrijven
U kunt zich vanaf heden inschrijven via deze link.
Bent u OVV?
Check dan de OVV Facebookpagina of uw email voor specifieke aanwijzingen voor het boeken van de voor u gereserveerde plaats!
Nieuws
 • Facebook Social Icon
Mischa Nagel
Zorgspecialist

© 2019 MischaNagel.nl i.s.m. Production Office