MischaNagel.nl > OVV > deze pagina

Oncologie Masterclass.jpeg

Masterclass Oncologie (toelichting)

Er worden ons veel vragen gesteld wat deze dagscholing nu precies gaat inhouden.

In 2013 zijn we begonnen met de opleiding Oncologisch Voetzorgverlener OVV. Zoals iedereen weet is daar veel politieke strijd op gevolgd maar er zijn door ons team veel dingen bereikt.

Het is niet eenvoudig een curriculum oncologie op te zetten voor zorgverlening voor de voeten van kankerpatiënten. We leefden in 2013 in een situatie dat we nog maar moesten afwachten hoe oncologen en oncologisch verpleegkundigen deze nieuwe zorgvorm binnen de oncologie zouden accepteren. Dat lukt nu heel aardig en veel oncologen zijn blij met onze gedegen communicatie en voorgestelde behandelplannen.

IKNL & Provoet

Inmiddels zijn we in Nederland zover dat IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland) ons initiatief heeft bestudeerd, de strenge eisen heeft geëvalueerd en met ons een contract is aangegaan om de oncologisch voetzorgverlener OVV op te nemen in de Digitale Verwijsgids Oncologie. Dat was eigenlijk de eerste erkenning dat deze zorgvorm wel degelijk een rol van belang speelt bij behoud van kwaliteit van leven van kankerpatiënten. Onze klinische evaluaties geven een gelijk beeld en intussen zijn er twee wetenschappelijke artikelen gepubliceerd en er is met ontelbare mensen in de oncologie gesproken. Ook de onenigheden met Provoet zijn voorbij en samen proberen we de mogelijkheden van samenwerking te onderzoeken.

Goed voorbeeld - slechte navolging!

Zorgelijk is het dat er een wildgroei aan opleidingen oncologische voetzorg aan het ontstaan is die hun onderwijs niet kunnen borgen met gedegen kennis en mensen voor de klas laten staan die daar niet voor geleerd hebben. In slechts twee dagen wordt de student dat van niet medisch manicure met aantekening oncologie voor handen en voeten. Het levert onveilige situaties op en daarom proberen we samen met Provoet een lijn te trekken.

 

Oncologische Handzorg - OHV

Klachten die als bijwerkingen van kankerbehandelingen aan de voeten voorkomen kunnen zich ook manifesteren aan de handen. Daarvoor is geen gespecialiseerde handzorg voor de oncologische patiënt ontwikkeld en iedereen die OVV gedaan heeft kan deze module volgen om zijn/haar competentie uit te breiden. Daarover zullen we u ook meer gaan vertellen.

Nu de Masterclass...

Er zijn veel inhoudelijke onderwerpen die tijdens de Masterclass besproken zullen worden en aan het einde zal gastspreker medisch pedicure Fleur Wagenaar -OVV van het eerste moment- vertellen hoe zij OVV een plaats heeft gegeven in haar praktijk en hoe zij samenwerkt met het ziekenhuis en de oncologen in haar regio. Samen zullen wij daarna graag uw vragen zo goed mogelijk proberen te beantwoorden.

 

We zullen ook veel vragen aan u stellen. Het is voor mij belangrijk te weten waar uw belangstelling naar uitgaat.

Accreditatie zal in ieder geval worden aangevraagd bij Procert en de BVV. Op 24 januari is de eerste Masterclass Oncologie in Antwerpen. Voor Vlaanderen zijn er alleen al vanwege de wetgeving veel zaken te bespreken. Ik zal nogmaals proberen iemand van het kabinet van Mevrouw de Block te vragen of zij iets meer wil komen uitleggen over jullie toekomstige positie.

 

De overige Masterclasses zijn op:

 • Zaltbommel bij MSK op 25 januari

 • Almelo bij Pediroda op 31 januari

 • Rotterdam bij Podiamed op 1 februari

 • Drachten bij hotel van der Valk op 7 februari

 • Uitgeest bij Haarlemse Academie op 8 februari

 

Kosten zijn €125 euro inclusief drankjes, lunch en digitaal lesmateriaal.

 

Een paar weetjes:

 • Jaarlijks komen er in Nederland meer dan 100.000 kanker patiënten bij.

 • in 2018 werden 115.000 mensen gediagnosticeerd met een kwaadaardige vorm van kanker

 • 33% van deze mensen krijgt als gevolg van de behandeling klachten aan de voeten en/of aan de handen

 • goede patiënt-mobiliteit draagt bij aan het slagen van veel kankertherapieën

 • Dermatoloog Annemie Galimont schreef onlangs dat: “[…]er nog te vaak kankerbehandelingen gestopt moeten worden omdat de bijwerkingen niet goed gemanaged worden en patiënten niet optimaal geïnformeerd worden hoe ze hier voor een gedeelte zelf een rol bij kunnen spelen. Dat heeft ernstige consequenties.”

 • Zij gaf aan dat de OVV opleiding hèt voorbeeld is van de benodigde verbetering voor dit probleem, zeker omdat er over het verzorgen van handen en voeten bijna nooit informatie gegeven wordt.

 • Voor patiënten hebben we het online patiëntenplatform Oncofoot.comopgezet. Patiënten kunnen via de 'zorgkaart' een OVV vinden en nalezen waarom gespecialiseerde voetzorg belangrijk is en wat een Oncologisch Voetzorgverlener OVV voor een patiënt kan doen.

Extra informatie
Masterclass Oncologie
Overzicht 
van de cursusdata
 

Pediroda verzorgt administratieve en logistieke ondersteuning voor de cursussen van Mischa Nagel – uw inschrijving zal door Pediroda worden afgehandeld

logo Pediroda tbv combi certificaat.jpg

Er zijn momenteel geen data beschikbaar. Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

 

Opleiding
Datum
Locatie
Tijd
Inschrijven
Masterclass Oncologie
04/08/2020
Live webinar (virtueel)
19:00 - 22:00
Schrijf hier in
Masterclass Oncologie
26/08/2020
Live webinar (virtueel)
19:00 - 22:00
Schrijf hier in
Masterclass Oncologie
02/09/2020
Live webinar (virtueel)
19:00 - 22:00
Schrijf hier in
 
Recente blogposts van Mischa Nagel over oncologie