Landing page nieuwsbrieven dag van de voet 2019 over schimmelinfecties aan de huid en de nagels van de voeten

Wat zijn schimmels eigenlijk? Kan ik een schimmelinfectie helpen voorkomen?

Schimmels of fungi zijn micro-organismen die heel veel in de natuur voorkomen. Tot de schimmels behoren zowel meercellige organismen zoals paddenstoelen maar ook eencellige organismen zoals gisten. Net als dieren vormen schimmels in de taxonomie een eigen rijk.

 

Het wetenschappelijk onderzoek naar schimmels heet mycologie en de onderzoekers worden mycologen genoemd.

 

Schimmels planten zich zowel geslachtelijk als ongeslachtelijk voort.


Een aantal van deze schimmelsoorten, zoals bijvoorbeeld de paddestoel, is direct met het blote oog zichtbaar (macroscopisch). Heel veel andere soorten zijn zo klein dat ze alleen met behulp van een microscoop waargenomen kunnen worden. Schimmels worden al heel lang gebruikt voor het maken of bereiden van voedsel, denk maar aan gist voor het rijzen van het brood, aan Franse schimmelkaas, aan bier en wijn die een gisting moeten ondergaan en aan eetbare paddenstoelen. Andere schimmels vinden we daar waar rotting en afbraak plaatsvindt.

 

Voorbeelden uit onze directe omgeving zijn de schimmels op etensresten, oud brood, kaas e.d. Ook de medische wetenschap maakt gebruik van schimmels of beter gezegd van de stoffen die schimmels afscheiden.

Veel antibiotica, dit zijn stoffen die bacteriën in hun groei remmen of doden, worden uit de stoffen die schimmels produceren, bereid.

Het meest bekende voorbeeld is penicilline dat door Fleming werd ontdekt en dat door de schimmel Penicillium notatum wordt afgescheiden.


Bepalend voor de groei- en leefwijze van schimmels is het ontbreken van bladgroen, waardoor CO2-assimilatie en fotosynthese niet mogelijk zijn. Ze gedragen zich als saprofietenen zijn afhankelijk van de aanvoer van organische stoffen van buitenaf voor de eigen stofwisseling. Meestal is dat dood organisch afval.

 

Zolang de groei van schimmels niet in en ten koste van levend weefsel gaat, noemen we ze saprofieten.

Gaat het ten koste van andere levende organismen, dan is er sprake van een parasitaire levenswijze. En daarmee wordt een schimmel pathogeen (ziekteverwekkend)en is er sprake van een schimmelinfectie.

 

Toch speelt er nog meer mee dan alleen de eigenschappen en de leefwijze van de schimmel.

 

Een schimmel infecteert bijna nooit zomaar.

Er moet sprake zijn van een gunstig klimaat en bij huidinfecties zijn dat vooral de eigenschappen van de huid zelf. En daar hebben wij mensen zelf grote invloed op. Sinds we in de jaren vijftig eigen badkamers hebben en vooral veel zepen zijn gaan gebruiken heeft de mens de zuurmantel van de huid langzaam aangetast.

 

In deze zuurmantel leven microben -miljarden microben- met elkaar in een natuurlijk evenwicht en ze beschermen de huid en de nagels tegen indringers van buitenaf.

 

Veranderen we door ons wasgedrag de zuurgraad van deze mantel (normale waarde 5,5) dan zijn de microben die daarin leven minder effectief in hun afweer gedrag en kunnen indringers makkelijker naar binnen.


Het voorkomen van schimmelinfecties zeker die aan de nagels is beter dan genezen.

Vaak zijn dit langdurige processen.

 • Neem de tijd voor de verzorging van je voeten.

 • Was je voeten alleen met een neutrale zeep (pH 5,5).

 • Regelmatig je voeten incremen met een neutrale zalf of creme (pH 5,5) kan veel problemen voorkomen.

 

Dit naast alle andere preventieve maatregelen zoals:

 • voeten goed afdrogen(ook tussen de tenen),

 • goed passend schoeisel dragen,

 • schoeisel aan de binnenkant reinigen,

 • in openbare wasgelegenheden slippers dragen.


In Nederland doen nog iets heel anders bijzonders waardoor wij relatief veel vaker een voetschimmel hebben aan de huid of nagel dan mensen in de ons omringende landen.

 

Wij hebben een zogenoemde gesloten schoenencultuur.

 

We trekken 's ochtends vroeg onze schoenen aan en trekken ze pas voor het naar bed gaan weer uit. In alle andere landen is het normaal in huis geen schoenen te dragen en daar wordt ook vaker van schoenen gewisseld.

Het Achilles onderzoek uit 1999 toont aan dat dit typisch voor Nederland geldende gedrag een grote bijdrage levert aan het ontstaan van schimmelinfecties aan de voeten. Uit dus die schoenen in huis!

 
De dag van de Voet 2019
[schimmelinfecties aan de
huid en de nagels van de voeten]
 • zaterdag 9 november 2019

 • Van der Valk hotel, Beveren (BE)

 • voor alle voetzorg-professionals

 • accreditatie bij BVV en Procert

 • gebruik uw KMO-Portefeuille

 • studenten/ docentenkorting

 • tot 20 augustus 10% korting op normale tarief van €145

Meer informatie op de webpagina voor DV19.

ACTIVITEITEN

Opleidingen/ Cursussen

Congressen

Voetzorgplus

 • Mischa Nagel's Collectie

Mischa Nagel
Zorgspecialist
OVERZICHT
 • Facebook Social Icon
 • LinkedIn

© 2020 MischaNagel.nl