3 lesdagen

Prijs €395,00 (0% BTW)

Incl. digitaal lesmateriaal, lunch en consumpties. 

(10% inschrijfgeld bij aanmelden)

​Accreditatie - BVV: 80

Procert: 12

KMO? Info

Inschrijven KMO optie

18 opleidingsuren DV.O234116

Driedaagse cursus (i.s.m. Universiteit Gent)
Diabetes & Voeten

Let op:
 • MischaNagel.nl kan voor u de diabetes screeningsmaterialen bestellen tegen groothandelsprijs. Dit is geen verplichting; tijdens dag twee oefent u met deze materialen. Als richtprijs geldt een bedrag van ca. €230 (excl. btw).
 • Tijdens de derde lesdag verzorgen wij geen consumpties en lunch. U kunt dit zelf meenemen of iets kopen in horecagelegenheid van het ziekenhuis.
Update 21-nov-19

De afgelopen drie jaar hebben we met heel veel succes in samenwerking met de Universiteit van Gent een driedaagse praktijkgerichte cursus gegeven over diabetes en de gevolgen voor voet en onderbeen. 

Deze driedaagse cursus is geaccrediteerd door de BVV met 80 punten. De meeste deelnemers waren Vlaamse Voetzorgverleners maar er waren ook deelnemers uit Nederland aanwezig; voor hen geldt eveneens accreditatie..

 

In 2020 plannen we deze drie-daagse cursus twee maal - zie onder voor agenda.

Deze cursus wordt wederom gegeven in Gent en de laatste dag van de cursus (zaterdag) zal plaatsvinden in het UZ Gent. Onder begeleiding van podologen en een arts zult u met een aantal diabetespatiënten met ernstige voetafwijkingen kunnen spreken en met elkaar afstemmen wat voor deze patiënt het juiste zorgpad is. 
Het team van uitvoering staat onder leiding van professor Hilde Beele.

  

KMO Portefeuille

Kijk op onze KMO-pagina voor info over deze subsidie regeling van de Vlaamse overheid voor zelfstandigen in hoofd- en bijberoep en ondernemers.

PROGRAMMA
Dag 1 -

 • Theorie over diabetes in al haar facetten.

 • Docent: Mischa Nagel.


Dag 2 -

 • Diabetes in de voetzorgpraktijk

 • Docent: Marieke de Haan


Dag 3 -

 • Hygiëne en infectiepreventie

 • Middag: bezoek aan diabetespoli.

Docenten

Deze cursus wordt steeds door de deelnemers met extreem hoge cijfers gewaardeerd

 • bijna 30 % van de deelnemers geeft een 10/ 10

 • 15% een 9/ 10

 • 40 % een 8/ 10

“Het zou eerder een verplichte opfrissingscurus moeten zijn teneinde een nog betere en veiliger en adequate voetzorgen te kunnen verlenen.”

"Heel veel bijgeleerd!"

"Wat ik enorm belangrijk vind is dat de inhoud ook medisch werd gestaafd, dat mis ik in veel opleidingen!"

 

Er is plaats voor maximaal 30 deelnemers.

Een gedetailleerd lesprogramma voor de drie dagen vindt u hier.

---

ACHTERGRONDINFORMATIE

Het is belangrijk om de volgende informatie te kennen en daarmee de problematiek een dimensie te geven.
 

Gespecialiseerde voetzorg is essentieel voor mensen met diabetes.

Goede voetzorg:

 • Kan amputaties helpen voorkomen bij mensen die lijden aan diabetes

 • Kan progressie van voetproblemen verminderen/voorkomen

 • Houdt mensen met diabetes mobiel zodat ze kunnen blijven participeren in onze samenleving.
   

Voor het leveren van goede voetzorg bij diabetes geldt:

het beschikken over kennis, houding en vaardigheden.
 

Voor wie is deze cursus:
1. Als nascholing voor ervaren voetzorgverleners
2. Als opleiding voor diegene die nog over diabetes moeten leren


 

Voetzorg en Diabetes
Er is veel gebrek aan goede informatie over diabetes, de verschillende soorten die bestaan en de voetklachten die hiermee gepaard gaan. De groep voetverzorgers is ook te klein en onvoldoende georganiseerd om de totale zorg op zich te nemen.

Dat is ook het geval in Nederland, waar de podotherapeut een leidende rol heeft bij voetproblemen als gevolg van diabetes en medisch pedicures inzet voor de verzorging van de aangedane voeten. Een heel effectief systeem wat de drempel tot veilige voetzorg verlaagt.

Lastig is dat zowel de gespecialiseerde voetverzorger in België als de Medisch Pedicure in Nederland geen officiële plaats hebben in het zorgstelsel. Daar staat tegenover dat er wel officiële vergoedingen voor hun werkzaamheden zijn – een bijzondere situatie.

Kennis betekent op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en nieuwe inzichten over diabetes. Uw zorg dient altijd te kunnen aansluiten op de behoefte van de diabetespatiënt en dat betekent dat er kennis aansluiting moet zijn. De zorgvraag van de diabetespatiënt kan zeer complex zijn en continue educatie kan helpen bij het antwoord hierop.

Diabetes is een ziekte die al 1 op de 12 Belgen heeft [Bron: IDF]. Een ziekte die bovendien het hele lichaam ondermijnt. Toch zijn er veel misverstanden over diabetes, en de ziekte heeft ook nog steeds geheimen.

 

Het doel van de cursus Voetzorg & Diabetes is uw met nieuwe kennis te laten terug keren naar uw praktijk zodat u uw patiënten veilige en effectieve voetzorg kunt verlenen.

Diabetes in cijfers
De cijfers over diabetes in België zijn beperkt. Diabetes wordt wel onderzocht in zeer specifieke gevallen (zorgtraject, conventie), maar er is nog geen register betreffende de prevalentie en de behandeling van diabetes.

Volgens het WIV werd de prevalentie van diabetes in België in 2014 werd geraamd op 6,33% (bij 15-plussers). Het gaat om ongeveer 500.000 Belgen die lijden aan een vorm van diabetes en nog eens 500.000 die in de pre-diabetes fase zijn, of nog niet weten dat ze diabetes hebben. De prevalentie van diabetes in België is dus waarschijnlijk hoger.

Zorgkosten


De regeringen van beide landen moeten alles uit de kast halen om diabetes in te dammen, want afgezien van het lijden dat diabetes veroorzaakt, zijn de zorgkosten immens. Deze kosten lopen hard op als ook de voeten zijn aangedaan. Verlies van mobiliteit is verschrikkelijk voor de mens die het moet ondergaan en de kosten voor de eindeloze revalidatieprocessen zijn torenhoog. Vandaar dat het van groot belang is om voetzorg een duidelijke rol te geven bij de begeleiding van diabetespatiënten. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Cursus Diabetes & Voeten

Overzicht van de cursusdata
 

Pediroda verzorgt de administratieve en logistieke ondersteuning voor de cursussen van Mischa Nagel – uw inschrijving zal door Pediroda worden afgehandeld. Gebruik daarvoor de link in het overzicht hieronder.

Bent u zelfstandige en wilt u gebruik maken van de KMO-Portefeuille of schrijft u als ondernemer een werknemer in? Gebruik dan de knop 'KMO Optie.

Er zijn momenteel geen data beschikbaar. Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

 

Mischa Nagel's blog en nieuwsberichten
ACTIVITEITEN

Opleidingen/ Cursussen

Congressen

Voetzorgplus

 • Mischa Nagel's Collectie

Mischa Nagel
Zorgspecialist
OVERZICHT
 • Facebook Social Icon
 • LinkedIn

© 2020 MischaNagel.nl