OVV logo MN.jpg

MischaNagel.nl > OVV > OVV informatiepagina

OVV  

Waarom zou u zich willen specialiseren als oncologisch voetzorgverlener OVV?                             Door Mischa Nagel

®

In 2013 viel het mij op dat er voor diabetes en reuma patiënten in de zorg veel geregeld is. Voetproblemen bij deze ziektebeelden treden pas op in een later stadium van het ziektebeeld. Wat me nog meer opviel was dat er voor kankerpatiënten helemaal niets qua zorg geregeld was als er voetproblemen optreden als gevolg van bijwerkingen van de kankerbehandeling.

 

Ongeveer 33% van de mensen met kanker die hiervoor worden behandeld krijgt hiermee te maken en de klachten kunnen al bij de eerste behandeling optreden. De impact op kwaliteit van leven is groot. Vier jaar lang hebben we de door ons ontwikkelde zorg zorgvuldig gemonitord en uit alles blijkt dat de oncologisch voetzorgverlener OVV in deze gevallen een belangrijke rol kan spelen om mensen met kanker een stukje kwaliteit van leven terug te geven.

 

Sinds 2013 is er veel veranderd, het belangrijkste is dat iedereen inmiddels wel overtuigd is dat de oncologische voet bestaat en veel aandacht behoeft. Er is inmiddels door onze OVV'ers heel veel data opgebouwd maar er moet nog veel worden onderzocht. Er zijn inmiddels richtlijnen voor veilige zorg voor de oncologische voet maar die moeten verder ontwikkeld worden. 

  • OVV is in 2013 begonnen en in 2019 definitief opgenomen in de IKNL digitale verwijsgids oncologie. Hierdoor is het aantal doorverwijzingen substantieel toegenomen. Dit betekent ook dat uw contact als OVV met de tweedelijnszorg toeneemt en u daar heel serieus genomen wordt. Er zijn zelf OVV'ers die een vaste aanstelling in een oncologische zorgomgeving hebben gevonden; de eerste twee OVV’ ers die vast aan een ziekenhuis zijn verbonden zijn Vlaamse OVV’ ers aan ziekenhuizen in Vlaanderen.

  • De OVV docenten zijn allemaal specialisten op hun eigen vakgebied.

  • Het onderwijs wordt geborgd door 5 professoren van over de hele wereld o.l.v. Professor Mario Lacouture en door de docentenraad.

  • In de afgelopen zes jaar hebben we de zorg voor de oncologische voet feitelijk kunnen onderbouwen. We hebben wetenschappelijke artikelen gepubliceerd gekregen in toonaangevende Engelstalige wetenschappelijke publicaties.

  • Wij zijn de enige opleider/ organisatie die met richtlijnen werken.Deze zijn door ons zelf  opgesteld en zijn zeer praktijkgericht. Dit is een organisch document wat nog veel aandacht en verdere ontwikkeling behoeft.

  • Alle OVV'ers die de titel OVV mogen voeren hebben elk jaar aan de nascholingsverplichting voldaan na hun diplomering.

  • In oktober zal de OVV competentie met een module Handzorg voor de oncologische patiënt worden uitgebreid. Hiervoor dienen ze een speciaal door dermatoloog dr. Annemie Galimont-Collen voor ons ontwikkelde module handzorg te volgen en een examen af te leggen.

Er is nog heel veel te doen maar we hebben in de afgelopen zes jaar als team OVV al veel bereikt. Meer dan 250 OVV'ers zijn actief en aan het einde van dit jaar komen daar weer 50 nieuwe collega's bij.

 

Als iets duidelijk is geworden uit de antwoorden in de enquêtes onder patiënten met voetklachten als gevolg van de behandeling is dat zij de interventie en zorg van de OVV heel hoog waarderen.

 

Wilt u hier ook bij horen in september beginnen er twee opleidingen. (locaties: Zaltbommel en Apeldoorn) Ook start er een opleiding in Gent in oktober a.s. Er is ook een planning voor 2020 gereed

Alle verdere informatie kunt u hier vinden via deze link. Voor Vlaamse deelnemers geldt de KMO regeling. Hier kunt u ook de nieuwste opleidingsgids downloaden.

Extra informatie
Startdatum per opleiding - zie onder voor lesdagen per locatie.
Gebruik de link vermeld onder 'inschrijven' om u aan te melden.
 

Er zijn momenteel geen data beschikbaar. Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

 

Opleiding
Datum
Locatie
Tijd
Inschrijven
OVV Opening Zomercollege
20/08/2020
Live Webinar (8x virt. + 1x fysiek + Schimmeldgnstk)
10:00 - 17:00
Schrijf hier in
OHV Opleiding Handzorg
21/08/2020
Live webinar (9 dagen virtueel + 1 dag fysiek)
10:00 - 17:00
Schrijf hier in
OHV (handzorg voor OVV)
21/08/2020
Online webinar (5 dagen + 1 dag fysiek)
10:00 - 16:00
Schrijf hier in
OVV Opening Najaarscollege
19/11/2020
Live Webinar (8x virt. + 1x fysiek + Schimmeldgnstk)
10:00 - 17:00
Schrijf hier in
OHV Opening Handzorgverleners
19/11/2020
Live webinar (9 dagen virtueel + 1 dag fysiek)
10:00 - 17:00
Schrijf hier in
OHV (module handzorg voor OVV)
19/11/2020
Live webinar (5 dagen virtueel + 1 dag fysiek)
10:00 - 16:30
Schrijf hier in
Lesdagen per locatie.
Gebruik de link hierboven om u aan te melden.
 
Recente blogposts van Mischa Nagel over oncologie