Mischa Nagel zorgspecialist

medische voetzorg & oncologische zorg

Door omstandigheden werd Mischa Nagel (1965) op 25-jarige leeftijd gedwongen zijn studie geneeskunde te staken en het farmaceutische bedrijf van zijn familie te gaan leiden. Dit bedrijf ging later op in een van de grootste farmaceutische concerns van Nederland. In het verlengde van deze bedrijfsactiviteiten startte Mischa in 1999 Supplement BV. Deze organisatie had als doel kennis over complementaire behandelwijzen te delen met artsen, therapeuten en patiënten.


De Medische Voet
Daarnaast gaf Supplement BV het vakblad ‘De Medische Voet’ uit dat zich richtte op medische voetzorg. In combinatie met de website en sociale media groeide dit tijdschrift sinds 2008 uit tot het belangrijkste kennisplatform voor medisch voetzorgverleners. Het tijdschrift werd zowel in de Nederlandse als de Franse taal uitgebracht.

Supplement BV heeft helaas de crisis niet overleefd en moest eind november 2017 haar deuren sluiten. Mischa Nagel maakte in maart 2018 een doorstart waarin enkele succesvolle activiteiten zijn meegenomen.
 

Expertise in healthcare
Mischa Nagel heeft als spreker en panellid deelgenomen aan verschillende internationale congressen over gezondheidszorg en is in Nederland een gerespecteerd en gewaardeerd docent, vooral als het voetzorg betreft. In het buitenland is hij een gevraagd spreker op congressen met als thema 'Integrative Oncology'. In maart 2012 leidde hij een groep van 30 artsen rond op het Memorial Sloan Kettering om hen te laten zien hoe Integrative Oncology een onderdeel uitmaakt van de zorg van de patiënt.

Oncologische voetzorg verlening
In 2011 was Mischa Nagel de eerste die het opviel dat er voor kankerpatiënten niets geregeld is voor voetproblemen als gevolg van de behandeling van kanker. Samen met zes specialisten heeft hij een curriculum opgezet voor voetverzorging bij kankerpatiënten. In 2013 werd het lesprogramma Oncologisch Voetzorgverlener (OVV) in Nederland geïntroduceerd.

 

Deelnemers kunnen inmiddels stages lopen op 66 oncologische afdelingen in Nederland. In 2016 is de opleiding ook in Vlaanderen gestart en op korte termijn zal de opleiding ook in New York worden gestart. Mischa Nagel is als moderator en docent verbonden aan deze opleiding.

In 2015 gaf Mischa als enige niet-wetenschapper een presentatie over voetproblemen als gevolg van kankerbehandelingen tijdens het vierde dermato-oncology symposium in New York. Dit is een jaarlijks internationaal congres voor oncologen om hen te onderwijzen in huidproblematiek. Direct hierna verscheen een wetenschappelijk artikel van zijn hand dat werd gepubliceerd in ‘The ASCO POST’ (editie december 2015) over hetzelfde thema. The ASCO POST is het vaktijdschrift van The American Association of Clinical Oncology.

In 2018 publiceerde hij samen met prof. Lacouture een review in The American Journal of Podiatry JAPMA over het managen van bijwerkingen van aan de voeten als gevolg van kankerbehandelingen.

Inmiddels is een tweede wetenschappelijk artikel van Mischa's hand geaccepteerd over een door hem opgezette pilotstudie. Deze pilotstudie is een opstap naar een klinische studie over de effectiviteit van pre orthopedisch schoeisel bij kankerpatiënten die Handvoetsyndroom graad 2 hebben als gevolg van chemotherapie.

 

Samen met professor Mario Lacouture start Mischa Nagel volgend jaar een Awareness programma om het belang van voet- en handzorgverlening bij kankerpatiënten onder de aandacht te brengen alsook het managen van bijwerkingen aan de handen en voeten als gevolg van hun behandeling.

 

In oktober 2019 starte hij met 31 opgeleide oncologische voetzorgverleners OVV een pilot zodat deze zorgverleners ook handzorg kunnen verlenen bij kankerpatiënten. De voorbereidingen van deze nieuwe module hebben bijna een half jaar in beslag genomen omdat er ook over handzorg aan kankerpatiënten met bijwerkingen aan de handen als gevolg van hun kankertherapie geen enkel wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de interventies.

Deze beide vormen van specialistische zorgverlening voor kankerpatiënten zijn hard nodig.  Voor patiënten heeft Mischa internet platformen opgezet met informatie over voetzorg (oncofoot.com) en handzorg (oncohand.com).

 

Wist u dat patiënten met een gemetastaseerde kanker meer kans hebben op overleving als ze in beweging blijven? Dan is het toch van groot belang dat de voeten in optimale conditie blijven.

 

33% van de kankerpatiënten krijgt tijdens de behandeling of het herstelproces te maken met bijwerkingen aan de voeten en/ of de handen als direct gevolg van de behandeling.

 

Er moet dus nog veel meer onderzoek komen naar voetzorg en handzorg zodat deze veilig en effectief kan worden uitgevoerd.

 

Het door MischaNagel.nl opgezette curriculum Oncologisch Voetzorgverlener OVV is inmiddels opgenomen in de digitale verwijsgids kanker van IKNL. De handverzorgers zullen hier ook in worden opgenomen. Daar zijn we ongelofelijk trots op! Ook de Vlaamse OVV'ers worden inmiddels vermeld in 'Alles over Kanker' van de organisatie 'Kom op tegen kanker'.

In 2020 lanceert Mischa een nieuw online magazine 'Voetzorg Plus' waarin hij maandelijks vier nieuwe artikelen voor voetzorgverlening op basis van medische literatuur en wetenschappelijk onderzoek zal publiceren. Deze worden toegevoegd aan zijn Collectie met relevante informatie over oncologie, diabetes, schimmeldiagnostiek, reuma en meer. Voetzorgplus zal vanaf medio februari 2020 geleidelijk worden gelanceerd. 

Bibliografie

  • Schimmels (isbn 978-90-823943-1-3)

  • Fytofacts (isbn 978-90-823943-4-4)

  • Ken je Feiten (isbn 978-90-823943-0-6)

  • Diabetes & Voeten (isbn 978-90-823943-9-9)


Verder verschenen van Mischa's hand veel artikelen voor zowel nationale als internationale vakbladen.

Cursussen
Medische voetzorg

Voor de toepassing van medische voetzorg biedt Mischa Nagel verschillende cursussen aan.
 

Bekijk het overzicht cursussen medische voetzorg

Opleidingen
Oncologische voetzorg

Voor specialisatie in oncologische voetzorg biedt Mischa Nagel 2 volledige opleidingen aan voor (medisch) pedicures en podologen/ podotherapeuten. Daarnaast bestaat sinds 2019 ook de module/ opleiding oncologisch handzorgverlener (OHV).
 

Bekijk het aanbod opleidingen oncologische voet- en handzorg

Opleiding
Medische Acupunctuur

Deze opleidingen zijn in 2019 gestaakt.

ACTIVITEITEN

Opleidingen/ Cursussen

Congressen

Voetzorgplus

  • Mischa Nagel's Collectie

Mischa Nagel
Zorgspecialist
OVERZICHT
  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn

© 2020 MischaNagel.nl