Reumatoloog - spreker op Voetcongres 2019

Bert Visser

Drs. B.C. (Bert) Visser studeerde geneeskunde in Rotterdam. In Almelo en Enschede werd hij opgeleid tot reumatoloog waarna hij zich in Enschede vestigde. Zijn aandachtsgebieden omvatten:

Echografie,
Jicht
Osteoporose en de
reumatische voet


Hij is als reumatoloog verbonden aan Medisch Spectrum Twente. Daar is recent een polikliniek opgezet voor voeten en reume. Het behandelteam heeft aldus veel kennis opgedaan over de dagelijkse problemen die RA patiënten tegenkomen in het krijgen van optimale voetzorg. Ze ervaren geregeld wat er kan gebeuren wanneer er geen tijdige of onvoldoende afstemming is tussen de professionals en tot welke nare gevolgen dit leidt. Vanuit dat perspectief wordt de noodzaak van goede scholing voor voetzorgverleners ook vanuit de polikliniek onderschreven en werken graag met ons samen in het verbeteren van de zorg. In zijn presentatie zullen recente cijfers uit de polikliniek worden besproken.


“Als reumatoloog zie ik veel mensen met reumatoïde artritis (RA), welke onbehandeld kan leiden tot gewrichtsdestructie met verlies van functie/mobiliteit. Bij RA is er sprake van ontsteking in gewrichten en rondom pezen van onder meer in handen/polsen, maar ook kan deze ontsteking optreden in de enkels en voeten. Derhalve is het belangrijk om bij een patiënt met RA ook de enkels/voeten te beoordelen.

Sinds ca. 2000 is de behandeling van RA in snel tempo verbeterd, waardoor bij een groot gedeelte van de patiënten de RA geheel rustig wordt en er uiteindelijk ook veel minder gewrichtsschade optreedt. Desondanks is het nog steeds erg belangrijk om naar de voeten te blijven kijken als reumatoloog, met name ook beoordeling van de stand van de voeten is belangrijk daar standsafwijkingen een onderhoudende rol kunnen spelen bij pijn. Verder zouden standsafwijkingen een verhoogde kans kunnen geven op drukplekken en deze moet men proberen te voorkomen, dit zeker ook met oog op het feit dat de medicijnen die voor de behandeling van RA worden gebruikt in meer of mindere mate de afweer verminderen en dus verhoogd risico kunnen geven op infectieuze complicaties van drukplekken. Naast RA zijn er ook nog andere reumatologische aandoeningen die problemen in de voet kunnen geven, een voorbeeld hiervan is jicht.

Bij de presentatie zal een overzicht van RA en de behandelingsmogelijkheden ervan worden gegeven, daarnaast zal er een stuk zijn over veelvoorkomende voetproblemen bij RA en ook nog een klein stuk over andere reumatologische aandoeningen die voetproblemen kunnen geven.”

ACTIVITEITEN

Opleidingen/ Cursussen

Congressen

Voetzorgplus

  • Mischa Nagel's Collectie

Mischa Nagel
Zorgspecialist
OVERZICHT
  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn

© 2020 MischaNagel.nl